В нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. най-големият пътнически параход по онова време се удря в огромен айсберг в Атлантическия океан. Сблъсък поставя началото на една трагедия, за която няма как да не си спомняме и днес. 

Титаник потъва за два часа и 40 минути и 1502 души намират смъртта си в ледените води. Огромният кораб остава на дъното на океана вече повече от век, като неколкократно са правени експедиции с цел да се установи какво е моментното му състояние. Последната - преди 15 години.

Наскоро нова група изследователи се гмурна пет пъти за осем дни на дълбочина от цели 3800 метра, за да достигне до потънали кораб и да заснеме първите кадри в 4К резолюция.

Благодарение на новите технологии и добавена реалност, те показват нагледно какво се е случило с Титаник след 107 години във водата.

Корпусът на плавателния съд е корозирал в голяма степен и е започнал да се руши. Бактерии, хранещи се с метали, са нарушили неговата цялост, а тоновете желязо са покрити с водорасли. Това са ясни знаци, че ако не се предприемат някакви мерки, от Титаник няма да остане нищо.

Силните океански течения и солената вода са други два фактора, които подсилват ефекта на "поглъщане" на плавателния съд от природата, пише Daily Mail.