Червеното месо е сред най-противоречивите типажи в нашата кухнята. Специалистите не спират да изследват ползите и вредите от него за здравето ни, но едно е сигурно - полезно е, стига да не прекаляваме.

Червеното месо, жените, деменцията и какви са данните от най-новото проучване

Още една причина да ограничим червеното месо

Това важи особено за жените

Диетолозите го препоръчват, защото е основен източник на желязо, но не бива да го консумираме повече от три пъти в седмицата.

А ние го обичаме, защото засища и се комбинира с всякакви зеленчуци.

Снимка 527286

Източник: iStock

Една от любимите ни месни рецепти е за печени на скара свински котлети.

Ключовият момент в нея е марината от лимон, чесън, соев сос и мед, която е абсолютна класика в жанра. Според Taste of Home месото трябва да престои от 4 до 8 часа в нея. Ето и останалото:

Какво ни трябва

  • 1/4 ч. ч. лимонов сок
  • 1/4 ч. ч. мед
  • 2 с. л. соев сос
  • 2 скилидки чесън, смлени
  • 4 свински пържоли без кости

Какво да правим

Както вече споменахме, приготвянето на котлетите започва с маринатата. После идва ред на скарата, която, както всички знаем, трябва да е добре загрята.

Преди да се захванем с изпичането на месото, е важно да го изцедим хубаво от сместа, в която е престояло.

Мариноването на месо и най-честите грешки, които допускаме при него

Грешките, които допускаме при мариноването на месо

За какво да внимаваме

Изпичаме котлетите за 6-8 минути, държим ги по толкаво и от двете страни, на умерен огън. Комбинираме ги със зеленчуци, по възможност - сезонни. И основното ни ястие е готово.