Факт: месото се маринова не само за барбекю, но и за различни печени ястия. А основната цел е да го направим по-меко, по-сочно и по-ароматно. Но, оказва се, това невинаги е тъй лесно, както сме си го мислели.
Защото само забъркването на "тайната смес" от сосове и подправки няма да доведе до страхотния вкус, на който сме се надявали. Ето ги малките грешки, които допускаме при мариноването. Ето ги и някои от най-добрите идеи на Reader's Digest как да ги поправим.
Прекалено много сол
Солта е важна, но прекалено соленото месо нищо чудно да доведе до сух и жилав краен резултат. Трябва да имаме това предвид, когато приготвяме маринатата си, и да не прекаляваме със солта, защото тя извлича влагата. Винаги можем да добавим още сол, когато месото се готви. Винаги можем и да оставим солница на трапезата, за да си добавим допълнително.
Източник: iStock
Колкото повече, толкова по-добре
Трябва да се уверим, че имаме достатъчно количество марината, която да покрие изцяло всички парчета месо. По този начин ще сме сигурни, че всяко едно ще поеме необходимото количество и ще се овкуси еднакво добре.
Смесване на аромати
Имаме навика в маринатата да слагаме всичко, което ни хрумне. Затова и често прекаляваме със съставките. По този начин обаче само съсипваме сместа - правилният подбор на течни и сухи подправки е ключов за перфектно на вкус месо.
Източник: iStock
Бързата работа - срам за майстора
Месото се нуждае от повече време, за да абсорбира правилно всички аромати. Невинаги е задължително да чакаме 24 часа, но минималното време е поне 30 минути. Най-добре е да оставим пилешкото, свинското или говеждото да се мариноват в хладилника за една нощ, преди да ги готвим.
Източник: iStock
Повторно използване
След като веднъж вече сме държали месото накиснато във маринатата и сме го извадили, не е препоръчително да използваме повторно сместа за друго месо.
Причината: вероятно вече е започнало образуването на бактерии при контакта на суровото месо и останалите съставки. Препоръчително е след използването й, да изхвърлим маринатата и да си забъркаме нова, ако ще овкусяваме и друго месо.