През 90-те години румънско-австралийският икономист Стефан Мандел играе в лотарията и печели. Прави го отново, и отново, и отново.

Постижението, разбира се, не е постигнато чрез наличието на наистина щастлив набор от числа. Мандел има система, която първо използва, за да спечели от лотария в Румъния, като след Европа, се отправя към Австралия и САЩ.

Все пак, нека отбележим, че шансовете да спечелим от лотарията са доста ниски. Шансът да спечелим джакпота на EuroMillions с един билет, например, е 1 към 139 838 160. Да кажем, че сме решили да удвоим шансовете си, като закупим друг билет, пак ще имаме шанс само 2 на 139 838 160.

Лекси Алфорд - момичето, което на 23 г. вече е обиколило всички държави в света

Момичето, което на 23 г. вече е обиколило всички държави в света

И може да се похвали с рекорд на Гинес

Ще забележим обаче, че ако приемем, че можем да купим повече от тези комбинации, в крайна сметка ще достигнем точка, в която шансовете ни са 139 838 160 на 139 838 160. Сега вместо математически проблем, имаме логистичен и финансов такъв: да се сдобием с 139 838 160 билета, без вече да сме спечелили джакпота.

Според The Hustle, Мандел забелязал, че в някои лотарии наградата от джакпот се е увеличила до повече от три пъти цената на изкупуването на всяка една възможна комбинация от лотарията. Ако приемем, че можем да купим всяка комбинация от числа, имаме (почти) гарантирана възвръщаемост на нашата инвестиция (ако приемем, че няколко редовни играча не спечелят с едни и същи числа, разделяйки джакпота). Мандел всъщност решава да направи това.

Въпреки че не е против изричните правила, не е точно в духа на играта. Задачите, макар и вече не математически, пак не са малко. Първо, трябва да убеди достатъчно инвеститори да участват в схемата, което постига за няколко години. След това той трябва да намери начин да изкупи всяка възможна комбинация, в която и лотария да участват. Като се има предвид, че може да се въвеждат милиони различни комбинации, това изисква от него да създаде алгоритми, за да генерира и след това да отпечата билетите (което някои лотарии позволяват по това време).

С купчина билети, отпечатани и готови за употреба, идва въпросът за изчакване на достатъчно голям джакпот. Дори тогава, като се има предвид огромното количество включени билети, все пак има известен риск.

 Джанел и Стю Кларк - австралийската двойка, която обикаля света на мотори с три кучета

Двойката, която обикаля света на мотори с три кучета

Истински приключенци

След като успява с множество по-малки лотарии в Австралия, Мандел забеляза лотарии в САЩ, чиито джакпоти значително надвишават цената, която би струвало закупуването на всяка комбинация. Особен интерес представлява новата лотария на Вирджиния, която използва само числа от 1 до 44 в своите тегления. Това означава, че има 7 059 052 възможни комбинации, много по-малко от обичайните 25 милиона или повече.

Когато джакпотът е достатъчно висок - 15.5 милиона долара - той нарежда на екипа си на място да купи билетите на едро. Така екипът на Мандел разполага с 6.4 милиона от възможните 7 милиона комбинации, необходими за гарантиране на победа. И в крайна сметка, те имат и печелившия билет в неразумно голямата си купчина от губещи такива.

Въпреки че е бил разследван от ФБР и ЦРУ, не са открити нарушения. Мандел печели от 14 различни лотарии, трупайки милиони долари парични награди за себе си и своите инвеститори, преди да се оттегли в къща на плажа на тропическите острови на Вануату.