В последните години Стефан и Максим Иванови ни дадоха на един и два повода за гордост. Баща и син плуват с лодката си Neverest из водите по целия свят, преживяват в нечовешки условия и развяват български флаг на десетки далечни дестинации. Последната от тях е архипелагът Сварбалд.

Почти 19 часа и 45 км по-късно във водата - още едно невероятно постижение на Петър Стойчев

Почти 19 часа и 45 км по-късно във водата - още едно невероятно постижение на Петър Стойчев

С Молокай в Хавай вече четири от маратоните от Oceans Seven са покорени от него

Двамата се похвалиха в профилите си в социалните мрежи, че успешно са прекосили Северния ледовит океан и са акостирали на сушата. А след това приключение "телата са изцедени от канските усилия, но душите преливат от удовлетворение, а мозъка от безброй незабравими спомени", написаха те под видео, заснето на Neverest.

След поредния голям успех Стефан и Максим Иванови споделят, че нямат търпение да се върнат при близките си, които им липсват повече от всякога. Този път раздялата им трая по-малко от месец, защото двамата потеглят на 20 август от Орнес, Норвегия. А докато са в океанските води, отбелязват и своите рождени дни - на 24 и 25 август.

По време на дългата си експедиция в Северния ледовит океан баща и син дават своя принос и за науката и изследването на климатичните промени. Те събират десетки проби с планктон от дълбочина 50 метра. Правят го независимо от условията и състоянието си и така тяхната "авантюра" има и добавена стойност, която е много важна за тях.

В социалните мрежи Стефан и Максим Иванови споделят и за премеждията, през които преминават по време на пътуването си. Например за ветровете и силните бури, с каквито не са се сблъсквали нито в Атлантическия, нито в Южния океан. И как понякога са губели бройката на пътите, в които пускали морска котва.

Голямо предизвикателство за двамата се оказват влагата и мухълът в каютата им. Заради тях повечето им дрехи са били мокри и със сигурност условията за пребиваване не са били никак благоприятни. А понякога бурите ги принуждавали да прекарват цял ден, дори и два, затворени в малкото помещение на лодката.

Случвало се е да останат и без електричество на борда, което не е позволявало нито да използват автопилот, нито навигация. Но нито една от тези трудности не успява да сломява техния дух и те приемат всяка от тях като предизвикателство, което ги води една крачка по-близо до крайната им цел.