Ferrari не успява да оправдае надеждите на продуцентите си и записа доста слаба първа седмица на големия екран, пише автомобилното издание Autoevolution. Филмът успя да събере приходи от едва 16 млн. долара през първата си седмица, а мнозинството от критици го определят като "боксофис катастрофа".

Ferrari на Майкъл Ман с Адам Драйвър и Пенелопе Крус - какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от Ferrari с Адам Драйвър и Пенелопе Крус

Щедра доза семейна драма с щипка автомобилен адреналин

Първоначално по всичко личеше, че Ferrari има всичко необходимо, за да се превърне в истински блокбъстър.

Страхотен актьорски състав, начело с Адам Драйвър, Пенелопе Крус и Патрик Демпси. Известен режисьор, който да сглоби всички елементи в произведение на изкуството - Майкъл Ман. Популярна тема, която привлича както фенове на колите като цяло, така и заклети моторспорт ентусиасти.

Всичко това обаче изглежда не е било достатъчно и филмът тепърва трябва да привлича зрителско внимание, за да се докаже като успешен.

Снимка 648745

Източник: Forum Film

Критиците от Movieweb го наричат "боксофис провал", докато от Slashfilm подчертават, че се бори не особено успешно за достойно място в боксофис класацията. Нещо повече, според първоначалните резултати, това е най-неуспешният филм на Майкъл Ман за последните повече от три десетилетия.

Патрик Демпси като пилотът на Ferrari Пиеро Таруфи

Източник: Forum Film

Патрик Демпси като пилотът на Ferrari Пиеро Таруфи

Бюджетът на филма е 95 млн. долара, а през първата седмица от излизането му на екран е успял да събере в Щатите само 11.8 млн. долара и едва 4 млн. долара в киносалоните в останалите страни от света. Така Ferrari се класира осми в боксофис класацията, като е задминат по приходи от "Уонка", "Аквамен", музикалната драма "Пурпурен цвят" и други, заради което критиците окачествяват представянето му като провал.

Демотивираща за зрителите може би е и оценката от 6.8/10 в платформа IMDb. Друг проблем може да е и фактът, че във филма Енцо Ферари е представен като непоносим характер, което може да дразни феновете му.

"Командирът", както остава известен в моторспорт средите, живее двуличен живот със своята съпруга Лаура (Пенелопе Крус), опитвайки се да превъзмогне смъртта на своя син Дино. Междувременно, Енцо прекарва по-голямата част от свободното си време със своята любовница - Лина Ларди, която му ражда син - Пиеро.

Адам Драйвър като Енцо Ферари

Източник: Ferrari

Адам Драйвър като Енцо Ферари

Днес Пиеро е на 78 години и е единственият жив син на Енцо Ферари. Той така и не се среща с Дино, въпреки че е на 11 години, когато първородният син на италианската легенда умира от мускулна дистрофия.

След раждането си Пиеро не е могъл да бъде причислен към фамилията Ферари и е носил фамилията на майка си. По това време законът в Италия е бил много строг и разводите са били незаконни, което е попречило на Енцо да даде своята фамилия на новия си син. Това се случва чак след смъртта на законната съпруга на Енцо - Лаура, а през 1990 г. Пиеро Ларди Ферари променя своето име на просто Пиеро Ферари.

Във филма Енцо Ферари е представен и като безскрупулен бизнесмен, който е склонен да подтикне пилотите си да рискуват живота си в името на победата в края на състезанието.

В интерпретацията на Майкъл Ман присъства и ужасяващата катастрофа в състезанието за издръжливост Миле Миля през 1957 г. Колата, управлявана от Алфонсо де Портаго, пука гума, завърта се безконтролно, изхвърча от пистата и убива както шофьора и навигатора, така и девет зрители, пет от които деца.

През 1956 г. Ферари губи още един пилот в катастрофа по време на тренировка на пистата Модена. Тогава звездата Еудженио Кастелоти тества новия болид на Ferrari за предстоящия сезон. В опит да счупи рекорда на пистата, 26-годишният пилот закача бордюр и изхвърча от колата. Машината се преобръща няколко пъти във въздуха и се забива в бетонните ограждения отстрани.

Дали киноманите просто чакат подходящ момент да отидат да гледат Ferrari или просто гледат други филми по това време от годината, предстои да разберем. Сигурно е само, че след инвестиция от близо 100 млн. долара, американският развлекателен конгломерат STX Entertainment, който стои зад финансирането на филма, няма просто да стои и да наблюдава пасивно провала.