Войната в Украйна е причина за огромна човешка трагедия през август 2023 г. The New York Times съобщава, че тя е довела до смъртта на 500 000 руски и украински войници. А през април ООН разкри, че от началото на военните действия са загинали най-малко 8500 украински цивилни граждани.

Наводненията в Херсон - поредното напомняне за безсмислената война между Русия и Украйна

2 метра под водата - погребаният живот на Херсон

Ето пред какво са изправени хората и животните от Херсон и околността

Загубата на човешки живот е потресаваща, но може би най-ужасяваща е историята на откраднатите деца на Украйна. Оказва се, че руският президент Владимир Путин не само води война срещу възрастните, но и че режимът му активно отвлича украински деца.

През юни 2023 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че над 200 000 деца са били насилствено депортирани в Русия или в окупираните от нея територия от началото на войната. Истинският брой обаче може да се окаже много по-голям. Според радио Свободна Европа над 700 000 подрастващи са отведени в Русия от началото на "специалната военна операция", стартирала още през 2014 г.

Разбира се, руското правителство настоява, че децата са пристигнали в Русия с изричното съгласие на своите родители. Стотици свидетелства обаче сочат друго. По данни на Reuters, от февруари 2022 г. насам само около 400 украински деца, отведени на руска територия, впоследствие са се събрали с близките си.

Снимка 634516

Източник: iStock

Путин е обвиняван във военни престъпления от Международния наказателен съд още от началото на войната, включително и заради предполагаемото незаконното депортиране на украински деца от окупираните райони на Украйна в Русия.

Държавният департамент на САЩ сподели шокиращ доклад, озаглавен "Систематична програма на Русия за превъзпитание и осиновяване на украински деца". В него се твърди, че деца са премествани в руски лагери за принудително осиновяване, военно обучение и "изцяло ориентирано към Русия културно и патриотично образование". Целта е подрастващите да приемат визията на руското правителство за света.

Според доклада съществуват минимум 32 центъра за превъзпитание и два военни тренировъчни лагера. Най-малкото дете, открито в подобен център, е едва на четири месеца. В лагерите за военно обучение пък най-ниската възраст е четиринадесет години. В два от тях - в Чечня и в Крим, децата се учат да използват огнестрелни оръжия и военни превозни средства.

Снимка 634518

Източник: iStock

За щастие авторите на доклада заявяват, че няма доказателства, че тези деца са изпращани на бойното поле. За съжаление обаче се посочва, че много родители са били принудени да разрешат на децата си да заминат с руснаците.

Русия, разбираемо, отрича да е извършила каквото и да било нарушение и нарича твърденията, описани в доклада, "абсурдни", макар и да признава, че все пак украински деца са преместени в Русия, но единствено с цел "държавата да се погрижи за тях". Нещо повече - руските власти настояват, че лагерите са част от "мащабен хуманитарен проект за изоставени, травмирани от войната сираци".

През февруари 2023 г. Андрий Костин, главен прокурор на Украйна, казва убедено, че руснаците са извършили над 65 000 военни престъпления от началото на инвазията през 2022 г. А повече от 14 000 украински деца са принудени да бъдат осиновени. По думите му: "това е пряка политика, насочена към демографска промяна чрез изрязване на украинската идентичност, а подобни действия са характеристики на престъплението геноцид."

Всичко това е явно нарушение на Женевската конвенция от 1949 г., в която изрично се посочва, че "масовото принудително преместване на цивилни е забранено".

Володимир Зеленски, Time, личност на годината и решението на списанието за 2022 г.

И Личност на 2022 г. е...

Изборът на списание Time

Явно системата на Русия за преместване, превъзпитание и осиновяване на деца от Украйна е ключов елемент от систематичните усилия на Кремъл да потиска украинската идентичност, култура и история. А въздействието от подобни действия ще се усеща поколения напред, пише The Daily Digest.