9 май с цялата му разнопосочна символика дава повод за откриването на една изложба в София. Достатъчно смислово ангажирана, "Украйна: Архивите на едно престъпление" е по инициатива на деветия фестивал ФотоФабрика.

Русскій воєнний корабль, Украйна и специалната марка, която страната пусна в продажба

Русскій воєнний корабль - украинската марка, която стана хит

За закупуването й се вият километрични опашки

Всъщност, това е изложба-акция, която показва точно 30 кадъра от войната в Украйна, заснети от свидетелите ѝ на място - фоторепортери от международната агенция Reuters. Те документират случващото се със снимки, правени в периода от 26 февруари до 18 април 2022 г.

Фотографиите са разположени на оградата на гробницата на Княз Александър I Батенберг в София. И изборът съвсем не е случаен. Локацията, която е точно срещу паметника на Съветската армия (на бул. "Васил Левски" 81), има история, свързана с Русия.

Гробницата "Княз Александър І Батенберг" е построена за първия български княз след Освобождението. Делото му се свързва с противопоставяне на Русия по всички възможни начини и неслучайно преживява преврат от руски генерали и управлението му през годините става все по-трудно осъществимо.

Днес гробницата му гледа Паметника на Съветската армия, издигнат в чест на 10-ата годишнина от Съветско-българската война и Деветосептемврийския преврат от 1944 г.

TikTok teamLab Reconnect и уникалната комбинация от сауна и изкуство

Когато изкуството влезе и в сауната

Интерактивна изложба от ново измерение

Изложбата "Украйна: Архивите на едно престъпление" може да бъде разгледана до 9 юни