Освен да развлича, изкуството има и друга роля, която доста често остава на заден план напоследък - да покаже недъзите на обществото. И да ни накара да видим случващото се около нас от друг ъгъл.

Banksy и даранието му от 10 милиона британски лири на бившия затвор Рединг

Banksy и един затвор

Един страхотен жест

Един от творците, които успешно се справя с тази мисия вече над 20 години, е Banksy. Анонимният графити артист от Бристъл успя да създаде десетки запомнящи се образи на много места по света, като често това са конфликтни точки. И беше въпрос на време да видим почерка му и в Украйна.

През уикенда на официалния профил на Banksy в Instagram се появи нова снимка. Текстът "Бородянка, Украйна" допълваше графити на гимнастичка, която "тренира" върху разрушен жилищен блок в града.

Бородянка, който се намира на около 50 км северно от Киев, беше едно от местата, пострадали най-жестоко от руските бомбардировки в Украйна. Градът беше освободен от украинската армия през април, като скоро след това бяха открити и няколко масови гробове.

За момента това е единственият графит, който самият Banksy потвърждава, че е негов. В Бородянка обаче се намира и друга рисунка - на малко дете, което побеждава на джудо мъж, който много напомня Владимир Путин, носител на черен колан в бойното изкуство.

Третата рисунка в града, която се предполага, че е негова, отново е на гимнастичка - момичето танцува с лента, а на врата й виждаме ортопедична яка. В социалните мрежи се появяват и други графити, направени върху разрушени от войната сгради в Украйна, за които тепърва предстои да разберем дали са дело на Banksy.