Ето че до дългоочакваната церемония по връчването на наградите Оскар 2024 остават едва няколко часа и съвсем скоро ще знаем кои са големите победители тази година.

Оскари 2024 - още 11 причини да гледаме церемонията по награждаването

Още 11 причини да гледаме Оскарите тази година

Рекордни номинации и "цветни" номинирани

Припомняме, че "Опенхаймер" води по брой номинации с цели 13, следван от "Клети създания" с 11, "Убийците на цветната луна" с 10 и "Барби" с осем.

Освен тези четири заглавия обаче в най-важната категория за най-добър филм ще се борят още шест. Премиерите на някои от тях вече минаха, докато други (засега) нямаме възможност да гледаме на кино. Това обаче далеч не означава, че съвсем сме изпуснали шанса си да ги гледаме.

Оскари 2024 в прогнози - кои са спрягани за победители

Кой ще спечели Оскар - ето какви са прогнозите

Да видим кой се откроява в най-важните категории

Ето кои са всички десет номинирани за Оскар филма тази година и в коя платформа можем да ги гледаме онлайн според The Hollywood Reporter.

"Опенхаймер"

Както вече споменахме, филмът на Кристофър Нолан за "бащата на атомната бомба" води по брой номинации. Освен че може да грабне приза за най-добър филм, "Опенхаймер" е впечатлил Академията и с изпълнението на актьорите Килиън Мърфи, Робърт Дауни Джуниър и Емили Блънт, които са номинирани за ролите си.

Ако сме пропуснали да гледаме филма през лятото, когато излезе по кината, Peacock, Apple TV и Prime Video ни дават шанс да поправим тази грешка.

"Клети създания"

Вторият по брой номинации филм тази година е великолепната абсурдистка комедийна драма на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос "Клети създания". Филмът има шансовете да спечели както за най-добра режисура и най-добър филм, така и за най-добра актриса в главна роля (Ема Стоун), най-добър актьор в поддържаща роля (Марк Ръфало) и най-добър адаптиран сценарий (Тони Макнамара).

Освен че все още има прожекции по кината у нас, можем да го гледаме и в уюта на дома си чрез Apple TV и Prime Video.

"Убийците на цветната луна"

Последният филм на Мартин Скорсезе с Леонардо ди Каприо и Лили Гладстон в главните роли също ще се надява на отличия. Ди Каприо обаче със сигурност ще остане без такова, тъй като отново е пренебрегнат от Академията.

Въпреки това номинации имат Скорсезе за режисура, Лили Гладстоун за най-добра актриса в главна роля и Робърт де Ниро за най-добър актьор в поддържаща роля. Разбира се, "Убийците на цветната луна" ще се бори и за най-добър филм. Можем да го гледаме в Apple TV+ или Prime Video.

10-те най-високо оценени филма, получили Оскар

10-те най-високо оценени филма, получили Оскар

Повечето са отпреди десетилетия

"Барби"

Филмът, който влезе в бокс офис историята, не бе подминат от Академията. Въпреки че Марго Роби и режисьорката Грета Гъруиг останаха без номинации, което породи доста голямо недоволство, за статуетка все пак ще борят Райън Гослинг за ролята си на Кен, както и Америка Ферера - също за поддържащата си роля.

Ако сме пропуснали да гледаме "Барби" в кината, то можем да наваксаме онлайн в HBO Max, Apple TV или Prime Video.

Maestro

След "Роди се звезда" това е вторият режисьорски проект на Брадли Купър. И явно наистина му се получава, тъй като историята на композитора Ленард Бърнстейн също ще се бори за най-добър филм.

Освен това Брадли Купър е номиниран и за главната си роля във филма. Кери Мълиган също има шанс да грабне наградата за главна роля, но при жените, а сценарият и операторската работа в Maestro също не са пренебрегнати. Филмът е продукция на Netflix, където и можем да го гледаме.

"Анатомия на едно падане"

Във филма Сандра Хюлер играе писателка, съдена за убийството на съпруга си. За ролята си актрисата получава номинация за Оскар. Френската режисьорка Жюстин Трие също има номинация, както и отделна такава за сценария, който тя пише заедно с Артур Харари.

"Анатомия на едно падане" е наличен Apple TV и Prime Video, а все още има и няколко прожекции в малките кина в София.

"Заседнали"

С много проницателност и идеален баланс между трогателност и закачливост режисьорът Александър Пейн разказва историята на няколко ученици от подготвително училище. По време на зимната ваканция те са принудени да останат там, а още по-лошото е, че за техен "детегледач" е назначен раздразнителният професор Хънам.

Освен за най-добър филм "Заседнали" е номиниран и за изпълнението на актьорите Пол Джиамати и Да'Вайн Джой Рандолф. Можем да го гледаме в Peacock.

American Fiction

American Fiction си е постижение за режисьора Корд Джеферсън, за когото това е дебют, директно номиниран за най-добър филм.

Номиниран за главната си роля е и Джефри Райт, който изиграва отчаян писател, решен да се справи с манията на развлекателната и културна индустрия хората да бъдат стереотипизирини, особено чернокожите американци. Стърлинг Браун също ще се бори за награда в своята категория - за най-добър актьор в поддържаща роля. Гледаме American Fiction в Prime Video.

"Зона на интерес"

В четвъртия си филм британският режисьор Джонатан Глейзър се фокусира върху Холокоста, за да разкаже травматичната и болезнена история за концлагерите (и в частност Аушвиц) през своята призма.

"Зона на интерес" е номиниран за най-добър филм, най-добра режисура, най-добър адаптиран сценарий, най-добър международен игрален филм и най-добър звук. Освен че филмът е вече по кината у нас, можем да го гледаме и в Apple TV и Prime Video.

София Филм Фест 2024 - 5 филма с награди и номинации, които да не изпускаме тази година

5 филма с награди и номинации, които ще видим само на София Филм Фест

Най-новото и най-доброто от световното кино

Past Lives

Азиатското кино отново не е пренебрегнато от Академията, след триумфа на "Всичко навсякъде наведнъж" миналата година. Тази година пък за най-добър филм, както и за най-добър оригинален сценарий ще се бори Past Lives.

Историята е за мъж и жена, дълбоко свързани още от детството си, които обаче се разделят, след като единият от тях емигрира от Южна Корея със семейството си. 20 години по-късно те се срещат отново, за да прекарат една съдбовна седмица, в която представите им за любов и съдба са предопределящи. Гледаме в Apple TV и Prime Video.