След относително плодородна година във филмово отношение, само след дни ни очакват и най-престижните кино награди в света - Оскарите. Церемонията по раздаването на статуетките ще се състои на 10 март в "Долби Тиътър" в Лос Анджелис.

10-те най-високо оценени филма, получили Оскар

10-те най-високо оценени филма, получили Оскар

Повечето са отпреди десетилетия

Ето и цели 11 любопитни причини, факти и възможни изненади, заради които още повече си заслужава да гледаме Оскари 2024.

Ема Стоун - на прага на сензация

Снимка 649555

Източник: GettyImages

Тя може да стане една от осемте актриси, получили два Оскара преди да са навършили 35 години. През 2017 г. получи наградата за "Страната Ла Ла Ленд", а сега е номинирана за "Клети създания".

Първи коледен филм с номинация за най-добър филм

Става дума за "Заседнали" (The Holdovers) на Алигзандър Пайн. Историята е за сърдит преподавател (Пол Джамати), принуден да остане в колежа за коледните празници заради учениците, които не се прибират у дома си за празниците, пише ВВС.

Ефектът "Опенхаймер"

Филмът на Кристофър Нолън се очаква да помете конкуренцията в почти всички категории, в които е номиниран. Ако Килиън Мърфи получи награда за главна мъжка роля, той ще е първият ирландец, спечелил Оскар в тази категория.

Номинирани двойки

Нолан със съпругата си

Източник: GettyImages

Нолан със съпругата си

Жюстин Трие и Артюр Харари са двойка, както и сценаристи на "Анатомия на едно падане". Съпрузите Кристофър Нолън и Ема Томас са продуценти на "Опенхаймер". Грета Гъруик и партньорът й Ноа Баумбах имат номинация за сценария на "Барби", а Марго Роби и съпругът й Том Акърли - за продуциране на същия филм.

Двама открити гей актьори с номинация

Това са Колман Доминго, номиниран за Rustin, и Джоди Фостър, която е номинирана за поддържаща женска роля в Nyad.

"Барби" и музиката й

Грета Гъруик е единственият режисьор, чиито първи три филма в кариерата са номинирани за Оскар. "Барби" е третият, а преди това са "Лейди Бърд" и "Малки жени". Твърде вероятно е обаче филмът да получи Оскар единствено за оригинална песен - "What Was I Made For?" на Били Ейлиш.

Мартин Скорсезе - най-възрастният номиниран режисьор

Снимка 656304

Източник: GettyImages

Скорсезе е номиниран за десетия си Оскар през 2024 г. заради "Убийците на цветната луна". Той е и най-възрастният режисьор въобще с номинация - Скорсезе е на 81 години.

анкета

Кой заслужава да спечели Оскар за най-добър филм?

Виж резултати

American Fiction 0.9%

"Анатомия на едно падане" 2.8%

"Барби" 5.0%

"Заседнали“ 1.8%

"Убийците на цветната луна" 17.0%

Maestro 4.6%

"Опенхаймер" 56.9%

Past Lives 0.0%

"Клети създания" 8.7%

"Зона на интерес“ 2.3%

Рекордна средна дължина на филмите

138 минути е средната дължина на номинираните за най-добър филм. Най-дългият е "Убийците на цветната луна" със своите 206 минути.

Лили Гладстоун влиза в историята

Снимка 656300

Източник: GettyImages

Номинирана за главна женска роля във филма на Скорсезе, тя може да се превърне в първата актриса с индиански произход, спечелила наградата.

Късметът на Робърт Дауни-младши

Дауни-младши с колегите си "Опенхаймер" Емили Блънт и Килиън Мърфи

Източник: GettyImages

Дауни-младши с колегите си "Опенхаймер" Емили Блънт и Килиън Мърфи

Номиниран за поддържаща роля в "Опенхаймер", той почти сигурно ще получи наградата. Предишния път, когато е номиниран в същата категория - за "Тропическа буря", той губи от Хийт Леджър в "Тъмният рицар". Режисьор е Кристофър Нолън, който е и режисьорът на "Опенхаймер".

И като казахме "Опенхаймер"...

Трябва да благодарим за филма на Робърт Патинсън. Когато работи с Нолън по "Тенет", Патинсън подарява на режисьора книга с речите на Робърт Опенхаймер. Точно тя вдъхновява Кристофър Нолън за филма.