Има три основни причини, заради които всяка година нямаме търпение да дойде март: защото най-накрая сме в месеца на пролетта, заради Оскарите и, разбира се, заради София Филм Фест. А и какво по-хубаво от това да гледаме номинирани за най-важните отличия филми в рамките на фестивала, и то точно в месеца на наградите на Академията.

Оскари 2024 - ето кои са номинираните

Eто и кои са номинираните за Оскари 2024

Церемонията по раздаването на наградите е през март

Тази година е ред на 28-ото издание на София Филм Фест и в програмата, както обикновено, акцент е най-новото и най-доброто от световното кино.

Между 13 и 31 март (в София до 5 април) ще можем да избираме измежду цели 143 игрални, документални, анимационни и късометражни филма. Всички тях ще гледаме в избрани киносалони в София, Пловдив, Варна и Бургас. А от всяка точка в страната пък избрани филми ще бъдат достъпни за гледане и онлайн в Neterra.tv/plus.

Ние сме подбрали пет заглавия от София Филм Фест 2024, които според нас не са за изпускане. Най-малкото защото са едни от най-дългоочакваните от световното кино, а и защото са награждавани и/или номинирани за най-важните награди, като Златен глобус, БАФТА, включително и Оскар (които се задават тази неделя, 10 март).

Оскари 2024 - още 11 причини да гледаме церемонията по награждаването

Още 11 причини да гледаме Оскарите тази година

Рекордни номинации и "цветни" номинирани

"Заседнали"

Няма как да не започнем с филма с цели пет номинации за Оскар. "Заседнали" ще се бори дори и в най-важната категория - за най-добър филм. Досега наградите БАФТА го номинираха в цели седем категории, като филмът успя да спечели две от тях - за най-добър кастинг и за най-добра актриса в поддържаща роля - Да'Вайн Джой Рандолф. Заедно с колегата ѝ Пол Джиамати грабнаха и по един Златен глобус от общо трите номинации за филма на наградите.

С много проницателност и идеален баланс между трогателност и закачливост режисьорът Александър Пейн разказва историята на няколко ученици от подготвително училище. По време на зимната ваканция те са принудени да останат там, а още по-лошото е, че за техен "детегледач" е назначен раздразнителният професор Хънам. С течение на дните обаче той завързва неочаквано приятелство с умния, но притеснителен ученик Ангъс, както и с Мери - готвачката на училището, която скърби за загубата на сина си.

"Всички сме непознати"

След едната-единствена номинация за Златен глобус за главната роля на забележителния Андрю Скот, който обаче така и не грабна отличието, "Всички сме непознати" навакса на наградите БАФТА. Но отново само с номинации и без статуетка. Въпреки това филмът на режисьора и сценарист Андрю Хейг изобщо не е за изпускане.

В прочувствената история за любовта и загубата са вплетени нотки на магически реализъм и убийствен осемдесетарски синт поп саундтрак. Във "Всички сме непознати" Андрю Скот е депресираният сценарист Адам. Той обаче успява да излезе от релсите на сивото си ежедневие, след като се запознава с мистериозния си съсед. В ролята е Пол Мескал, а актьорският състав допълват още Клеър Фой, Джейми Бел и Картър Джон Граут.

"Солтбърн"

Това несъмнено е един от най-провокативните филми, правени напоследък. Разказва историята на две момчета, които на пръв поглед са пълни противоположности, но въпреки това се сприятеляват. Оливър се опитва да се приспособи като нов студент в Оксфорд и така се запознава с Феликс - най-популярното и харизматично момче в колежа.

След като се сближават, двамата решават да прекарат лятото в имението на аристократичното семейство на Феликс. Разгул, ексцентричност, мании и дълбоко скрити тайни обаче са само част от нещата, в които се забъркват момчетата. В главните роли са Бари Когън, Джейкъб Елорди и Розмунд Пайк. Филмът на режисьорката Емералд Фенел има цели пет номинациия за БАФТА, както и две за Златен глобус.

"Присила"

През 2022 г. вече видяхме "Елвис" на Баз Лурман. Сега режисьорката София Копола също ни представя част от живота на Краля на рокендрола, но по един по-различен начин, а именно през гледната точка на неговата съпруга - Присила Пресли. Филмът проследява любовната им история от запознанството им по време на купон, през всички години на бурния им брак.

В ролята на Елвис е звездата от "Еуфория" и "Солтбърн" Джейкъб Елорди, докато съпругата му Присила е изиграна от Кейли Спейни. За изпълнението си във филма актрисата е номинирана за Златен глобус, както и за Златен лъв от фестивала във Венеция.

"Паднали листа"

Хелзинки през нощта - двама самотници, които търсят първата, единствената и последната любов в живота си, се срещат случайно. Пътят им към целта обаче е помрачен от алкохолизма на мъжа, изгубени телефонни номера, както и други обичайни трудности, които животът поднася на търсещите щастие.

"Паднали листа" е поредната докосваща нежна трагикомедия на финландския режисьор и сценарист Аки Каурисмаки. Филмът е оценен и от критиката - има по една награда и номинация от фестивала в Кан, както и две номинации за Златен глобус. Едната е за най-добър чуждоезичен филм, а другата - за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за изпълнението на Алма Пьойсти. В "Паднали листа" ѝ партнират Юси Ватанен, Марти Суосало, Алина Томников и Яне Хютияйнен.

Saltburn - провокативният филм, за който всички говорят, но (май) ще остане без награди

Провокативният филм, за който всички говорят, но (май) ще остане без награди

Ефектът Saltburn

Внимание на този София Филм Фест заслужават и филмите "Всичко за семейство Левкович", "Вълните на морето са жени", "Зелена граница", "Куклички на път", "Момичетата си остават момичета", "Химера" и "Прекрасни дни".

София Филм Фест 2024 е от 13 до 31 март, а цялата програма е тук.