Само няколко дни ни делят от церемонията по раздаването на наградите на Американската филмова академия или, простичко казано, от Оскарите. Събитието ще се състои на 10 март в Лос Анджелис, а в тазгодишните номинации безспорно има редица стойностни филми.

Оскари 2024 - ето кои са номинираните

Eто и кои са номинираните за Оскари 2024

Церемонията по раздаването на наградите е през март

Нито един от тях обаче няма перфектна или близо до перфектната оценка във вездесъщия сайт за оценяване на филми Rotten Tomatoes (да, дори и "Опенхаймер"). Ето кои са 10-те заглавия, носители на Оскар за най-добър филм през годините, които се доближават до 100% идеалната оценка.

98% - "Изгрев: Песен за две човешки души"

Немият филм от 1927 г. на Фридрих Мурнау разказва за жена от града, която се опитва да съблазни мъж от провинцията и да го убеди да убие съпругата си.

98% "На западния фронт нищо ново"

Това е версията от 1930 г., а не спечелилия Оскар за най-добър чуждоезичен филм през миналата година. Историята е базирана на едноименния роман на Ерих Мария Ремарк.

98% "Списъкът на Шиндлер"

Филмът на Стивън Спилбърг си остава един от най-добрите, посветени на Холокоста. А ролята, която прави Лиъм Нийсън не случайно му носи номинация за главна мъжка роля през 1994 г.

98% "Лунна светлина"

Бари Дженкинс представя три етапа в живота на едно чернокожо момче във филма, който през 2016 г. му донесе Оскар.

анкета

Кой заслужава да спечели Оскар за най-добър филм?

Виж резултати

American Fiction 0.9%

"Анатомия на едно падане" 2.8%

"Барби" 5.0%

"Заседнали“ 1.8%

"Убийците на цветната луна" 17.0%

Maestro 4.6%

"Опенхаймер" 56.9%

Past Lives 0.0%

"Клети създания" 8.7%

"Зона на интерес“ 2.3%

98% "Това се случи една нощ"

През 1934 г. Франк Капра разказва историята за богата наследница, наказана от баща си заради безразсъдния й брак. Циничен репортер се опитва да й помогне, но се влюбва в нея - а в ролята е холивудската икона Кларк Гейбъл.

98% "Ребека"

По-ранна адаптация по романа на Дафни дю Морие - от 1940 г., е с Лорънс Оливие в една от главните роли.

99% "Паразит"

През 2019 г. филмът на Понг Джун Хо постави Южна Корея на филмовата карта с една история за класовото разделение в XXI век.

99% "Всичко за Ева"

Бети Дейвис и Ан Бакстър са в главните роли във филма от 1959 г. за начинаеща актриса, която манипулира звезда от Бродуей.

99% "На кея"

Режисьор е Елиа Казан, а в главната роля е Марлон Брандо. Историята е за боксьор, който се опитва да се отърве от клопката на мафията.

99% "Казабланка"

Един от най-легендарните романтични филми ни пренася в едноименния град в Мароко, където героят на Хъмфри Богард има заведение. В града е и голямата му любов Илза (Ингрид Бергман), която бяга от нацистите заедно със съпруга си.