На 11 януари 1927 г. Луис Б. Майер - собственикът на МGM, дава официална вечеря в хотел "Амбасатор" в Лос Анжелис. На събитието са поканени 36 личности от всички сфери на филмовата индустрия - актьори, режисьори, сценаристи, продуценти, собственици на киносалони и дори юристи, на които представя идеята си да се създаде институция, която да ги представлява заедно. Така се създава Американската академия за кинематографични изкуства и науки. 

На 11 май новосъздадената Академия се събира на банкет по повод основаването си и решава, че ще тласка развитието на филмовото изкуство и техника напред, като една страна поощрява размяната на конструктивни идеи, а от друга - като раздава награди за индивидуални постижения.

Ето така се раждат Оскарите, които тази година ще бъдат раздадени на 96-ата официална церемония в историята си. И тъй като ни делят броени дни до награждаването, съвсем естествено е да се чудим, гадаем и предполагаме кои ще си тръгнат с престижната статуетка тази година.

Както може да се очаква, гадаенето около Оскарите не го правим само ние, а и някои от най-известните медии. Да видим кои са номинираните и какви са прогнозите за най-важните категории на Variaty, Rotten Tomatoes и Guardian. 

Оскари 2024 - ето кои са номинираните

Eто и кои са номинираните за Оскари 2024

Церемонията по раздаването на наградите е през март

Най-добра актриса в поддържаща роля

  • Емили Блънт ("Опенхаймер")
  • Даниел Брукс (The Color Purple)
  • Америка Ферера ("Барби")
  • Джоди Фостър (Nyad)
  • Давайн Джой Рандълф ("Заседнали")

Какво прогнозират медиите

Тук и трите издания са единодушни: за най-добра актриса в поддържаща роля ще бъде избрана Давайн Джой Рандълф за филма "Заседнали". Ако спечели, това ще бъде първи Оскар за актрисата.

Тежката дума на букмейкърите

Като към прогнозите на трите издания, добавим и това на букмейкърите, които залагат на Давайн, победата сякаш ѝ е в кърпа вързана.

Най-добър актьор в поддържаща роля

  • Стърлинг К. Браун (American Fiction)
  • Робърт де Ниро ("Убийците на цветната луна")
  • Робърт Дауни-Джуниър ("Опенхаймер")
  • Райън Гослинг ("Барби")
  • Марк Ръфало ("Клети създания")

Какво прогнозират медиите

Като стана дума за единодушие преди малко, тук отново властва такова. И Variaty, и Rotten Tomatoes, и Guardian са на мнение, че за най-добър актьор в поддържаща роля ще бъде избран Робърт Дауни Джуниър за "Опенхаймер". Това е трета номинация за Робърт Дауни и да се надяваме - първа награда. През 1993 г. той е номиниран в категорията за най-добър актьор за участието си в "Чаплин", а през 2008 г. за най-добър актьор в поддържаща роля за "Тропическа буря".

Тежката дума на букмейкърите

Букмейкърите също смятат, че тази година "Железният човек" ще се прибере вкъщи със статуетка. 

Най-добра актриса в главна роля

  • Анет Бенинг (Nyad)
  • Лили Гладстоун ("Убийците на цветната луна")
  • Сандра Хюлер ("Анатомия на едно падане")
  • Кери Мълиган (Maestro)
  • Ема Стоун ("Клети създания")

Какво прогнозират медиите

Според Guardian и Rotten Tomatoes за най-добра актриса в главна роля ще бъде избрана Ема Стоун за забележителното ѝ представяне в "Клети създания". Variaty обаче са на мнение, че статуетката ще грабне Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна", и във филма Гладстоун е наистина зашеметяваща. Затова и донякъде е логично да смятаме, че членовете на Академията възнамеряват да я направят първата жена с произход от коренно американско население, който някога е печелил Оскар, особено в такава престижна категория.

Но да не забравяме, че в "Клети създания" Ема Стоун е също забележителна, а и всички я смятат за една от любимките на Академията. Това е нейната четвърта номинация, като тя вече има Оскар за най-добра актриса през 2017 г. за участието си в "Ла Ла Ленд". Ако търсим избор с малко по-голяма стойност, залагането на Ема Стоун е повече от разумно.

Тежката дума на букмейкърите

Букмейкърите обаче дават по-добрите залози на Лили Гладстоун. 

10-те най-високо оценени филма, получили Оскар

10-те най-високо оценени филма, получили Оскар

Повечето са отпреди десетилетия

Най-добър актьор в главна роля

  • Брадли Купър (Maestro)
  • Пол Джамати ("Заседнали")
  • Килиън Мърфи ("Опенхаймер")
  • Джефри Райт (American Fiction)
  • Колман Доминго (Rustin)

Какво прогнозират медиите

Може би не е особено изненадващо, че в категорията за главна мъжка роля, и трите издания (плюс още няколко - Deadline, Vanity Fair и други) смятат, че победител ще бъде Килиън Мърфи за отличното си представяне в "Опенхаймер". Това е първа номинация за Оскар на Мърфи. Да се надяваме, че и ще му донесе и първото отличие.

Тежката дума на букмейкърите

Залозите са доста категорични, че Килиън Мърфи ще се прибере с първия си Оскар тази година.

Най-добър режисьор

  • Джонатан Глейзър ("Зона на интерес")
  • Йоргос Лантимос ("Клети създания")
  • Кристофър Нолън ("Опенхаймер")
  • Мартин Скорсезе ("Убийците на цветната луна")
  • Жустин Триет ("Анатомия на едно падане")

Какво прогнозират медиите

И Variaty, и Rotten Tomatoes, и Guardian прогнозират, че в категорията за най-добър режисьор с награда ще си тръгне Кристофър Нолън. А пък той винаги фигурира в списъците с велики режисьори, които никога не са печелили Оскар. Разбира се, Нолън стои добре сред имената на хора като Стенли Кубрик, Алфред Хичкок и Куентин Тарантино. Е, това може би е на път да се промени тази година. "Опенхаймер" е кинематографичен шедьовър и е набрал твърде голяма инерция, за да бъде отречен приносът на Нолън.

Тежката дума на букмейкърите

Те са категорични: Кристофър Нолън ще спечели първия си Оскар.

Най-добър филм

Оскари 2024 - още 11 причини да гледаме церемонията по награждаването

Още 11 причини да гледаме Оскарите тази година

Рекордни номинации и "цветни" номинирани

Какво прогнозират медиите

10 са претендентите в една от най-престижните категории на наградите на Академията - тази за най-добър филм. И тук, както и в предишната категория, единодушието е пълно. Според трите издания (и не само) победител ще бъде "Опенхаймер". Филмът е номиниран в цели 13 категории, така че сме сигурни, че ще си тръгне поне с няколко награди. С колко точно - ще видим в неделя, 10 март.

Тежката дума на букмейкърите

Според букмейкърите "Опенхаймер" е един от най-категоричните прогнозирани победите за най-добър филм през последните години. "Клети създания" изглежда малко като миналогодишния победител в наградата за най-добър филм, "Всичко навсякъде и наведнъж" - адски нетрадиционен и странен, и колкото повече хора го гледат, толкова по-силен става шумът около него.

Но колкото и признания в техническо и актьорско отношение да има, след златния глобус, "Клети създания" не е взел никаква награда за най-добър филм, което кара букмейкърите да заложат все пак на "Опенхаймер".