Аукционните къщи имат навика да предлагат отлежали и редки видове алкохолни напитки. Скоро се появи и една, която вероятно ще се продаде за рекордна сума това лято.

Macallan и рекордът за най-скъпото уиски в света

Колко струва най-скъпото уиски в света

И кое е то

Става въпрос за Old Ingledew Whiskey, което Skinner Auctioneers планират да пуснат за наддаване през юни.

Смята се, че това е най-старото уиски в света, открито до момента. Първоначално експертите мислят, че е създадено около 1850 г., но лабораторен тест доказва, че е още по-старо.

За да докаже възрастта му, специалистът Джоузеф Хайман от аукционната къща се среща с учени от Университета на Джорджия и Университета в Глазгоу. Те взимат проба от течността и анализират количеството радио-въглерод в него.

Тестът показа вероятност от 81.1% уискито да е бутилирано между 1763 и 1803 г. Експертите не изключват и възможността да е още по-старо, защото първо отлежава в дъбови бъчви, след което в продължение на няколко десетилетия се съхранява в големи стъклени демижони.

Снимка 529114

Източник: iStock

Според Barron's, Old Ingledew е бутилирано от хранителната верига Evans & Ragland специално за финансиста от Уолстрийт - Джон Пиърпонт Морган (1837-1913 г.).

Синът му - Морган Джак, подарява оцелялата до днес бутилка на бъдещия съдия на Върховния съд на САЩ и губернатор на Южна Каролина - Джеймс Бърнс. Други две подарява за Коледа на Франклин Рузвелт (негов далечен братовчед) и Хари Труман, но те по всяка вероятност са изпити.

Изкуствен интелект на Microsoft прави уиски

Изкуствен интелект на Microsoft прави уиски

Алгоритмите са произвели 70 милиона нови рецепти

Skinner ще пуснат на търг Old Ingledew през последната седмица на юни. Предполага се, че уискито ще се продаде за сума между 20 000 и 40 000 щатски долара. Според нас обаче, цената му ще се окаже в пъти повече, като се имат предвид възрастта и историята на уискито.