Още през миналата година стана ясно, че Starbucks ще има нов изпълнителен директор, когато през октомври към компанията се присъедини Лаксман Нарасимхан.

Той прекара няколко месеца в опознаване на компанията, като в началото на миналата седмица се разбра, че ще замени досегашния изпълнителен директор Хоуърд Шулц две седмици по-рано от предвиденото.

През тези месеци на опознаване Нарасимхан е изкарал и сертификат за бариста, който според CNN изисква 40 часа практика в заведения. И сега от писмо на новия изпълнителен директор до служителите на Starbucks разбираме, че сертификатът дори ще влезе в употреба.

Лаксман Нарасимхан благодари на служителите, които през последните шест месеца са го приели в обектите на Starbucks и са го обучили не само как да бъде бариста, но са го потопили и в културата на веригата.

За да остане близък както до нея, така и до клиентите, новият изпълнителен директор възнамерява да продължи да работи по половин ден в някои от обектите на Starbucks всеки месец. И ако този подход е нов за компанията, то той не е безпрецедентен.

Изпълнителният директор на DoorDash Тони Ксу например всеки месец отделя време, за да прави доставки наравно със служителите си. Лаксман Нарасимхан ще има нелеката задача не само да продължи да развива Starbucks, но и да се справи с един от проблемите в компанията - желанието на част от служителите да бъдат представлявани от синдикати.