28 октомври 1820 г. е датата, на която е потопен корабът "Есекс", след като няколко пъти е нападан от огромен кашалот. Спасяват се само осем души от екипажа. Именно гибелта на кораба е и в основата на легендарния роман за белия кит "Моби Дик".

“1984-та от изолатора” по Джордж Оруел с премиера в “Нов театър” НДК

Човекът между свободата и щастието в “1984-та от изолатора”

Нов прочит на класиката на Оруел за сцена

Книгата на Херман Мелвил, която сега се счита за класика и е автентичен разказ за китолова, първоначално е абсолютно пренебрегната. Тя не носи на автора си нито признание, нито награда. 70 години по-късно обаче това се променя. Малко след смъртта му през 1891 г. Херман Мелвил е наричан "гений, пророк, мистик, маниак, философ-романтик, дори и фройдист."

Сега, дори още повече години след това, неговият "Моби Дик" оживява по един по-различен, но също толкова епичен начин.

На сцената на Народен театър "Иван Вазов" зрителите ще могат да гледат едноименното представление, адаптирано с текста на Александър Секулов и сценичната версия и режисура на Диана Добрева.

Спектакълът разказва историята на капитан Ахав, който преследва величествен бял кит по цялото земно кълбо. На кораба е и екипажът му, готов на всичко в името на мисията.

Отвъд приключенския сюжет пиесата потапя зрителите в непознати води - тези на човешката страст. Така започва изследването по дълбините на съществуването, на онова, от което бягаме, и на онова, което преследваме. В "Моби Дик" на Диана Добрева легендарният кит е необяснимото, с което живеем: страхът от времето, копнежът по вечното и търсенето на абсолютното.

Към режисьорката в работата по представлението се присъединяват и сценографът Мира Каланова, костюмографът Марина Райчинова, композиторът Петя Диманова и други.

В актьорския състав също влизат доста имена. Сред тях са Христо Петков, Владимир Пенев, Ненчо Костов, Пламен Димов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Явор Вълканов, Снежина Петрова, Жорета Николова, Александра Василева, Параскева Джукелова, Биляна Петринска и още.

„Заклеваш ли се в децата?“ с Весела Бабинова и Владимир Зомбори - новата театрална премиера в кино „Люмиер“

Весела Бабинова и Владимир Зомбори стават двойка и на сцената

Във френската комедия „Заклеваш ли се в децата?“

Премиерата на "Моби Дик" е на 11 февруари от 19 ч. в Народен театър "Иван Вазов". Следващите дати са 12, 14, 20, 29 февруари и 8, 23, 24, 31 март, а цялата информация за представлението е тук.