Цели седемдесет години след публикуването на превърналия се в класика роман на Джордж Оруел "1984", предсказанията на писателя тогава, които са вече реалност днес, продължават да вълнуват изкуството. И доказателство за това е поредното театрално представление, вдъхновено от книгата, което оживява на сцена.

„Заклеваш ли се в децата?“ с Весела Бабинова и Владимир Зомбори - новата театрална премиера в кино „Люмиер“

Весела Бабинова и Владимир Зомбори стават двойка и на сцената

Във френската комедия „Заклеваш ли се в децата?“

В "Нов театър" НДК ще отекнат добре познатите лозунги като "Войната е мир", "Свободата е робство", "Невежеството е сила" и "Големият брат те наблюдава". Зрителите ще проследят историята на Уинстън Смит - обикновен и безличен мъж от онези времена, който обаче е все по-стряскащо разпознаваем за всеки от нас днес.

На пръв поглед безхарактерен, главният герой всъщност крие неподозирана сила и устойчивост на репресивния и тоталитарен режим, в който живее. Това, което за разлика от мнозина, той осъзнава, е колко безмилостно е настоящето. Животът е кратък, тежък и лишен от (с)мисъл.

"Съществуването ни е робство и мъка", казва Уинстън Смит.

Той не разсъждава като "стадото", от което е заобиколен. Той е различен в мислите и действията си, колкото и трудно да е за него това. Но за да се откъсне от силните на деня в това стадо, са необходими необикновена сила, дълбочина на характера и яснота на съзнанието. А той не само ги притежава, но и разбира, че именно това е единственият път, ако иска да запази правото си да мисли, да говори и да действа, независимо какво му диктуват от екрана...

Така познато и актуално звучи тази вечна история за човечеството между свободата и щастието. На сцената на "Нов театър" НДК романът оживява под режисурата на Бойко Илиев и с участието на актьорите Петьо Горанов, Христина Пипова, Цветан Николов, Веселин Калановски, Надя Илиева и Александрина Събева.

Музика е поверена на Любомир Денев, сценографията е дело на Теодор Даскалов, а костюмите - на Жанета Иванова.

“Племе” със Симеон Дамянов, Стефка Янорова и Георги Кадурин с премиера в Театър “Българска армия”

Да бъдеш “черната овца” в едно “Племе”

Представлението, за което актьорите учат жестомимичен език

Премиерата на "1984-та от изолатора" е на 8 февруари от 19:30 ч. в "Нов театър" НДК. Следващите дати са 16, 28 февруари и 26 март, а цялата информация за представлението е тук.