Има ли уютни книги? Според нашите скромни разбирания съществуват заглавия, които успяват да ни обгърнат като топло одеяло, да ни сгреят като чаша ароматен чай и да ни накарат да се чувстваме толкова комфортно, сякаш сме седнали край слънчев прозорец в приятен есенен ден.

С първите истински есенни дни събираме не три, а цели шест такива, с които да прекарам един пълноценен уикенд. Три са нови книжни заглавия, а другите три - аудио книги от пребогатия каталог на Storytel, които можем да слушаме навсякъде и по всяко време.

"Сбогом, лято"

Глухарчетата са прецъфтели, а с излитащите им семенца си отива и невинността на лятото. В началото на октомври в Грийн Таун избухва необичайна война - младите се противопоставят на старите. Възрастен мъж пада на място, след като е улучен от изстрел от пистолет с капси.

Снимка 588610

Източник: Storytel

Побелелият Калвин Куотърмейн е готов да събере ветераните, за да се отмъсти на убиеца - 13-годишният Дъг Споулдинг. За Дъг промените тепърва предстоят - първата целувка, прокрадващата се мъжественост, краят на детството. С гласа на Димитър Живков.

"Сляпа върба, спяща жена"

На български най-после излиза един от по-ранните сборници с разкази на най-любимия ни разказвач от Япония - Харуки Мураками. И той е едновременно изненадваща, но и удовлетворяваща среща със сюреалистичните светове на автора.

Снимка 588616

Източник: Колаж / Колибри

Вътре ни очакват 24 разказа, които изследват човешката душа по най-необичайния начин, срещат ни с невъзможни персонажи, разхождат ни от Гърция през Хавай до Япония, и ни показват, че фантазията на Мураками няма граници.

Изд. Колибри, 23 лв.

"Вълчи разкази"

Продължаваме на вълна "кратка форма" с разказите на Васил Попов. В тях също се преплита реално и магично, защото на фона на трънските земи се развиват истории, в които хората и земните им копнежи се сблъскват с герои от фолклора и силата на вековни легенди.

Снимка 588611

Източник: Storytel

Когато жадува за свобода и волност, човекът е на крачка от това да забрави кой е и да се превърне във вълк. Особено когато живее в смутни времена. С гласа на Александър Воронов.

"Градове на хартия"

Образът на Емили Дикинсън е обгърнат в мистерии. Най-известната американска поетеса, жената в бяло, любителката на градините, саможивата. Върху всички тези аспекти от живота й се опитва да хвърли светлина канадската писателка Доминик Фортие.

Снимка 588614

Източник: Колаж / Лабиринт

Романизираната й биография е по-скоро поглед в душата на поетесата и в безкрайните светове вътре в нея, в които се оттегля, когато демоните й започнат да я преследват.

Изд. Лабиринт, 17.90 лв.

"Записки от Шато Лакрот: Резиденция "Злокучане"

Един от най-успешните комедийни български аудиосериали се завръща с втори сезон. Мария Касимова-Моасе продължава да ни забавлява с истории за това какво се случва, когато се сблъскат Франция и Шоплука.

Снимка 588612

Източник: Storytel

Семейство Лакрот пристига в България и, по-точно, в село Злокучане, в очакване на раждането на бебето на Калина и Дидие. Там ги очаква прословутото българско гостоприемство в лицето на леля Дочка и лелинчо Трифон. С гласа на Богдана Трифонова.

"Момичето с перлената обица"

Йоханес Вермеер е една от загадките в холандската живописна школа. Нарисувал е точно 35 платна, които се характеризират с необичайната игра на светлини и сенки.

Снимка 588615

Източник: Колаж / Обсидиан

Една от най-прочутите му картини е "Момичето с перлената обица", а на нея е слугинята Грийт с перлените обици на съпругата на Вермеер. Появата на платното предизвиква истински скандал и ще промени завинаги живота на 16-годишната Грийт.

Изд. Обсидиан, 19 лв.