Певица, автор на песни и продуцент, повече от 20 години Мария Илиева е сред най-известните и обичани артисти на родната сцена. Творец, отличаващ се със забележителен талант, ярък глас, автентичен стил и въздействащо присъствие, което ѝ печели не само безапелационните адмирации на феновете, но и огромното уважение и възхищение от страна на нейните колеги.

И макар да е сред най-известните ни изпълнители години наред, Мария Илиева признава, че все още има толкова много неща, които хората не знаят за нея - и в личен, и в професионален план.

"Аз самата не спирам да се опознавам и развивам ежедневно. Това ми дава свобода да не си поставям граници на мечтите. Ето нещо, което другите трябва да знаят за мен."

Но преди всичко Мария Илиева е жена, майка и творец. И макар три думи да не са достатъчни, за да опише себе си, точно без тези не би могла "да бъде". Затова те са и основата на личността ѝ.

Майка си Ваня Монева определя като своята музикална вселена, най-голям учител и пример. "Всеки ден пък научавам нещо специално за света от двете ми деца Александър и София, които сега го откриват, а аз го преоткривам заедно с тях."

Що се отнася до тайната ѝ за успех, категорична е, че основната заслуга за него се крие във факта, че работохолик. Щастлива е, че може да прави това, което обича, работи здраво и не прави компромиси. "Не мисля, че зад успехите има тайни, твърде публични са", шеговито отбелязва изпълнителката, на която след броени дни ѝ предстои да се включи в поредното интересно музикално приключение.

Снимка 632486

Източник: Костадин Кръстев – Коко

На 10 септември от 20 ч. по bTV стартира новият сезон на "Гласът на България", в който Мария Илиева прави своя дебют като треньор. Признава, че се усеща много комфортно от "другата страна" на сцената, защото всъщност е там отдавна. Още през 2003 г. основава компанията си "Ем Ай Продакшънс" и започва да се самопродуцира, а през 2007 г. създава втората си продуцентска компания за нова българска музика "Стерео стая". Точно затова познава в детайли процеса на създаване на артистичен образ от самото начало. И се чувства чудесно в това амплоа.

Ето го и първия нов треньор в десети сезон на "Гласът на България"

Ето го и първия нов треньор в "Гласът на България"

"Мен ако нямаш, значи нямаш нищо"

"Доколкото изкуството е начин на комуникация, умение да вдъхнеш живот на художествена измислица и да споделяш светоусещане със сродни души, състезателният елемент е далечна за мен категория. Но в конкретиката на "Гласът на България" борбата между треньорите не е друго, освен триумф на таланта", признава певицата, като същевременно открехва завесата на новия сезон на телевизионното музикално риалити предаване дни преди началото му.

С какви емоции се впускате в музикалната надпревара с колегите треньори - Миро, Иван Лечев и Дара?

Много е вълнуващо за мен, аз съм дебютант сред ветерани (смее се). Изключително интересно ми е. Миро, Иван и Дара са страхотни, пасваме си идеално и тяхната компания ми е много приятна. Не липсва и конкуренция, борим се със зъби и нокти за всеки глас, а от тази година - и с помощта на новия супер блок бутон.

Какви са впечатленията ви до момента от кастингите и първите записи на предаването?

С всеки следващ сезон на "Гласът на България" се изумявам колко талантливи пеещи хора има тук. Този сезон са особено много. Явиха се голямо количество млади хора, тийнейджъри, които пеят овладяно, зряло, с впечатляваща вокална техника. Изумително е. Снимките протичат с лекота, екипът на предаването е прекрасен, приеха ме с много топлина и внимание и се радвам, че имам възможност да работя именно с тях.

Снимка 632487

Източник: bTV

За какви гласове ще се борите "на тъмно"? Има ли значение за вас дали участниците пеят народна музика, поп, рок, фолк или друг жанр?

За добрия глас жанрът няма значение. На кастингите на тъмно успях да събера отбор от разнородни таланти - имам поп, рок, фолк, джаз и оперни гласове.

Смятате ли, че следващият "Глас на България" ще е във вашия отбор?

Сигурна съм! Имам страхотен отбор, безкомпромисни гласове и ярки личности. Всеки от тях е с потенциал на победител.

Какви са най-ценните уроци, на които учат този вид телевизионни предавания?

Музикалните предавания дават зашеметяващо бърза популярност на участниците. По-важно е те да съумеят да я овладеят и надградят извън рамките на формата. Снимачният процес показва нагледно какъв огромен екип е нужен, за да се направи качествена продукция - гримьори, фризьори, стилисти, озвучители, оператори, осветители, музиканти, редактори, режисьор...

Много участници не си дават сметка за това и ако мога да им дам един съвет, той е да не приемат популярността за даденост. Трайната слава е следствие от огромно посвещение, постоянство, неспирна работа и привличане на правилния отбор съмишленици.

А какво да очакват феновете от вас в близко бъдеще?

В момента работя усилено върху националното ми турне "Любов". Стартираме на 2 октомври от Видин и ще минем през 14 български града. Грандиозният финал ще е на 6 декември в София, Зала 1 на НДК. С музикантите ми нямаме търпение да ви поднесем запомнящо се шоу с моята музика в нови аранжименти и със страхотна мултимедия. Билетите за всички дати са вече в продажба.

Наесен предстои видео премиерата на "Ако утре няма днес" с Миро, готвя нов сингъл и нови песни, които ще представя в албум през 2024 г.