Славена Родинова е дете на земеделци. Нейните родители Христо и Дарина са добре познати във Варненския край, най-вече с разсада люти чушки, който произвеждат в село Страшимирово, откакто се помнят. Преди няколко години обаче страстта на бащата към лютото изправя семейството пред ново приключение. Тогава създават тяхната люта ферма Hot Harm, в която голям принос има и малката им дъщеря Славена.

Макар животът в големия град да не ѝ е чужд, защото прекарва доста време в София, където учи, Славена нарича себе си селско момиче - емоционално, обичащо и люто. Преди изцяло да отдаде сърцето си на лютите чушки обаче, тя е посветена на музиката. Вярва, че това е нейната посока и начин на изразяване и развитие.

Но живота ѝ тотално се променя по време на пандемията. И макар Славена винаги да си е мислела, че не иска да се занимава със земеделие, нещо в нея се преобръща.

Снимка 625771

Източник: Личен архив

"Прибрах се вкъщи и гледах как се ражда един продукт, проследявах неговия път - от семенцето до готовия сос... И някак неусетно се запалих. И въпреки че винаги съм помагала, този път реших, че трябва да се посветя изцяло."

Така чушка след чушка в сърцето ѝ се засажда огнената любов към лютия им семеен бизнес, който родители ѝ са създали с толкова много отдаденост, труд и любов. И Славена решава, че е готова да работи усърдно, за да покаже не само на България, но и на света тези натурални и качествени родни продукти.

"Hot Farm се превърна в една изключителна възможност за мен да преоткривам себе си и да покорявам нови върхове - да израствам, да бъда по-здрава и по-щастлива. Лютите чушки ме провокират всеки ден да бъда по-добра от предходния и да измислям нови идеи."

SоFerments, Антон Васев и магазинът му за ферментирали здравословни продукти

Момчето, което прави чудеса от ферментация

Антон Васев за SоFerments и майсторлъкът на ферментиралите храни

Когато решава да се включи пълноценно в бизнеса, Славена иска изцяло да промени визията на продуктите им. Това включва не само логото, но и цялата концепция на представяне на бранда. Оказва се много дълга и тежка борба с нейните родители, на които им е трудно да повярват, че това е правилният път. Но момичето успява да ги убеди. "Едва когато видяха наистина много добри резултати, започнаха да ми имат изключително голямо доверие за всичко."

Снимка 625775

Източник: Личен архив

От самото си създаване Hot Farm е бизнес, в който усилено работи цялото семейство на Славена. Постепенно се присъединяват още петима техни доверени човека, които също като нея и близките ѝ са отдадени на работата си и я обичат. Всеки има определена роля и задачи, като Славена конкретно се занимава с продажби, маркетинг и реклама, търсене на нови партньори и пазари. Нейният ден във фермата обаче далеч не се изчерпва само с работа на компютър, а е изключително динамичен.

"Когато съм в Страшимирово, ставам много рано - обикновено около 5 сутринта. До обяд работя на компютъра и провеждам срещи, а след това прекарвам време в цеха, оранжериите и любимото ми място - нашата люта дегустационна, в която провеждаме различни събития през лятото."

Снимка 625774

Източник: Личен архив

От 300 сорта люти чушки в началото, днес в Hot Farm са се концентрирали върху 70. Произвеждат над 40 изцяло натурални продукта - от леко пикантни до екстремно люти, като имат сладка без захар, сосове, разядки, туршии, пудри, пресни люти чушки, семена, разсад.

"За нас най-важно е качеството, проследимостта и историята на суровината", не крие Славена и допълва, че продуктите на Hot Farm са направени като за тях самите и семейството ги консумира с удоволствие всеки ден.

#FoodGram - Анна Стойкова след MasterChef - кулинарната инфлуенсърка знае как да заобичаме храната без месо

Момичето, което знае как да заобичаме храната без месо

Анна Стойкова за кулинарните пътешествия, за любимите си веган ястия и за приложението с рецепти Veganna

С какво са по-различни продуктите на Hot Farm?

Произвеждаме продукти, създадени само от пресни люти чушки по специална технология, щадяща стомаха, която премахва всички семена и ципи. Сосовете ни пък са само от люти чушки, без други примеси на зеленчуци и плодове, защото вярваме във вкуса, аромата и лютивината на всеки отделен сорт, който отглеждаме.

Продуктът, с който най-много се гордеем, е хранителната добавка от чушка кайен, която създадохме миналата година и която се смята за най-полезната чушка в света. Създатели сме и на най-лютата българска чушка "Български дух". Освен това провеждаме т.нар. люти турове - всеки, който желае, може да дойде и да види къде и как се произвеждат нашите продукти.

Снимка 625773

Източник: Личен архив

Как се създава един нов продукт в Hot Farm?

Това е един дълъг процес с много опити и търсене на най-добрия завладяващ, но и балансиран вкус. Голямо предимство са посетителите, които идват във фермата. Те винаги дегустрират новите продукти и са част от процеса по създаването и подобряването им. Ако от 100 човека 70 кажат супер, тогава го пускаме на пазара.

Кои са вашите фаворити от продуктите на Hot Farm?

Моят абсолютен фаворит е тинктурата ни от люти чушки, която е с мен всеки ден и във всяка чанта. Използвам я сутрин и вечер, но и когато съм много изморена. А от хранителните ни продукти най-любими са ми Баси Сосса, Чили Сили, BBQ Original Hot Sauce, сладкото ни от люти чушки и туршията ни от шайби халапеньо.

Снимка 625772

Източник: Личен архив

А с какво най-често ги хапвате?

Хапвам люто с всичко. За закуска, за обяд, в чая, с месо, ориз, паста, яйца, всичко. Без люто дори не мога да се нахраня пълноценно.

Как виждате себе си и Hot Farm след 10 години?

Виждам се още по-отдадена на работата си, с още няколко нови проекта, които да развивам. Вдъхновена, мотивирана, създаваща и сбъдваща. Вярвам, че след 10 години Hot Farm ще е познат и обичан извън пределите на страната ни.