Когат чуят за България, много чужденци се сещат първо за розовото масло и киселото мляко. Но страната ни е известна по света и с отглеждането на една друга култура, която вероятно първоначално свързваме с Франция - лавандулата.

Оказва се, обаче, че родината ни от няколко години е първенец в производството на лавандулово масло, оставяйки френския Прованс зад гърба си. Затова и BBC решиха да обърнат заслужено внимание на един роден занаят, чиито слава и аромат се носи далеч извън пределите на страната.

Докато отглеждането на лавандула във френските поля напоследък бележи значителен спад заради болести по насажденията, в сърцето на Розовата долина, в село Търничени, се носи аромат на току-що откъснатите стръкчета. Тук се намира и дестилерия, създадена през 1909 г.

Снимка 490347

Източник: iStock

През 70-те и 80-те години на миналия век България отново е на челно място в света по производство на лавандулово масло. След това Франция ни грабва титлата, за да можем да си я върнем отново през 2012 г., когато лавандуловите насаждения в страната са вече 180 квадратни километра.

Евтината работна ръка, благоприятният климат и традициите в отрасла са основните предимства на България. Така родното лавандулово масло като краен продукт излиза двойно по-евтино от френското.

Снимка 490349

Източник: iStock

А по-ниската цена е привлекателна за много чуждестранни купувачи. Почти цялото лавандулово масло (около 99%), както и лавандулова вода, които се произвеждат у нас, отиват за износ. Основните купувачи са Германия, Австрия и Франция.

Причината е, че у нас все още няма толкова добре развита козметична индустрия, която да ги използва за суровина. Мнозина обаче продължават да се категорични, че родното лавандулово масло не може да се сравнява с френското по качество.

Снимка 490357

Източник: iStock

И именно на това да създават върхов продукт, а не големи количества, залагат французите в последните години. Според анализатори, френското лавандулово масло има "цветен, плодов и камфорообразен мирис с горната нотка на ароматен ликьор", докато българското е "флорално и плодово, но по-малко свежо с леко груба тревиста нотка".

На фона на тази конкуренция на пазара се появява и нов играч - Великобритания, където все повече се отглеждат сортове лавандула, подходящи за тамошния климат.