Кайсията е не просто сладък летен плод - тя е истинско съкровище с над 4000 години история. Смята се, че кайсията произхожда от Централна Азия, по-точно от районите около днешните Китай и Киргизстан. Плодът е бил култивиран още в древен Китай, където е символизирал женска красота и младост.
По пътя на коприната кайсията стига до Персия (Иран), Армения и римския свят. Всъщност, дълго време тя е наричана "армeнска ябълка" (на латински: Armeniaca), защото именно от Армения Римската империя я разпространява в Европа.
В Средиземноморието тя се установява трайно - особено в Испания, Италия, Турция и Франция, където днес е част от културата и кулинарията.

Източник: iStock
Кайсиите са богати са на витамин А, желязо и антиоксиданти. Според китайската медицина, са полезни за кожата и черния дроб. Има над 40 вида култивирани кайсии - някои по-сочни, други по-подходящи за сушене или конфитюр.
Кайсията продължава да е много желан и предпочитан за консумация плод, но кой е най-големият производител на кайсии в света днес? Оказва се, че Турция е безапелационният световен лидер в производството на кайсии, особено известна с култивираните в източния град Малатия, наричан "столицата на кайсията".

Източник: iStock
Турция произвежда между 800 хиляди и 1 милион тона кайсии годишно. Страната е номер едно и по износ на сушени кайсии, които са ключов източник на приходи от селското стопанство.
След Турция, другите големи производители включват Узбекистан, Иран. Италия, Алжир и Пакистан, разбираме от World Population Review.