Макар и консумиран от векове, хайверът винаги е бил деликатес, свързван с луксозния начин на живот на по-заможните хора. Но и в днешни дни можем да се поглезим с него - срещу очаквано по-висока цена, разбира се.
Твърди се, че най-добрият хайвер идва от Русия, където се е добивал от есетра, обитаваща хладните Каспийско и Черно море. Оказва се обаче, че страната, която сега произвежда най-много хайвер в света, е друга.
Къде се произвежда най-много хайвер
През 2023 г. Китай е изнесъл 3.7 милиарда килограма хайвер, което го прави държавата най-голям производител в света. След нея се нареждат Европейския съюз, Япония, Германия и Италия.
Само в една ферма за хайвер в Китай се произвеждат цели 35% от световното количество, което се изнася в страни от целия свят и достига до ресторанти със звезди "Мишлен" във Франция и САЩ.

Източник: iStock
В Щатите през 2023 г. е било закупено най-голямо количество хайвер, следвани от Франция, Германия, Япония и Обединените арабски емирства. Интересно е обаче, че дори и най-скъпият хайвер се добива от отглеждана във ферми риба, а не от дива есетра. Причината за това са най-вече риболовните практики, които почти са унищожили популацията на вида.
Какво се е променило в производството на хайвер през годините
В продължение на години е било обичайна практика дивата есетра да се лови единствено заради яйцата ѝ, заради което рибарите просто са хвърляли рибата обратно в морето, след като са се сдобивали с хайвера. Именно това е довело до опасно ниския брой на някога изобилстващия вид, пише The Takeout.
Макар Русия да се е славила като една от най-известните с хайвера си страни, ситуацията е по-различна от няколко години насам. След като нахлу в Украйна през 2022 г., както Съединените щати, така и много други страни по света, забраниха руския внос и наложиха тарифи върху определени стоки. Това допълнително повлия на руското производство и износ на хайвер.
Предвид всичко това, този деликатес остава скъп и не чак толкова широко достъпен. Но все пак, остава и възможността да му се насладим истински за някой специален повод по класическия начин - върху препечен хляб и в комбинация с малко крема сирене.