Декември идва с не твърде много нови заглавия, които обаче са достатъчно разнообразни, за да може всеки зрител да намери своето. Ето някои от акцентите по киносалоните в последния месец на 2023 г.

"Момчето и чаплата"

Филмите на японското студио за анимация Гибли имат своите милиони верни фенове по света. Този декември те ще бъдат зарадвани от новия филм на Хаяо Миядзаки, който стои зад любимите ни "Принцеса Мононоке" и "Моят съсед Тоторо". Историята се развива в края на Втората световна война и разказва за 11-годишния Махито, който губи майка си при пожар. Баща му заживява със сестрата на покойната му майка в отдалечено имение, населено с чудати обитатели. Там момчето се запознава с говореща чапла, която го повежда в един паралелен магичен, но и ужасяващ свят.

От 8 декември

"Уонка"

"Чарли и шоколадовата фабрика" определено е от най-жизнерадостните и подходящи за Коледа филми. А "Уонка" разказва предисторията на създателя на фабриката и велик шоколатиер Уили Уонка. Тимъти Шаламе поема щафетата от Джони Деп за ролята на младия Уонка, а особено радващо е участието на Хю Грант като един от умпа-лумпа човечетата, както и на Роуън Аткинсън като отец Джулиъс.

От 15 декември

"Чист късмет"

50-ият филм на Уди Алън е изцяло френска продукция с френско финансиране и френски актьори. И, разбира се, действието се развива в Париж. Историята е привидно банална - уж щастливо омъжената Фани започва афера с младия Ален. Съпругът й Жан обаче бързо се досеща, че в поведението й има нещо съмнително и наема детектив, който да я следи. От тук нататък филмът на Алън добива характер на криминална трагикомедия.

От 15 декември

"Уроците на Блага"

Филмът на Стефан Командарев получи цели три награди на престижния международен филмов фестивал в Карлови Вари тази година. Освен голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм, "Уроците на Блага" бе отличен и за отстояване на християнските и морални ценности, както и наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева. Тя е в ролята на пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама. След като остава без спестяванията си и без средства за гроба на покойния си съпруг, тя приема примамливо, но подозрително предложение за работа.

От 15 декември

"Аквамен и изгубеното кралство"

Действието се развива четири години след това в първия филм, а Артър Къри (Джейсън Момоа) вече е крал на Атлантида. Освен това е станал баща и сега се опитва да се справя и с тези задължения. Но Черната Манта (Яя Абдул-Матийн II) е успял да се сдобие с огромна сила, която го прави много по-опасен от преди. Той има зъб на Аквамен и иска да убие както самия него, така и цялото му семейство. За да се справи с надвисналата опасност, Аквамен ще трябва да поиска помощ от изпадналия в немилост своя брат Орм (Патрик Уилсън).

От 22 декември

"Гол за победа"

Тайка Уайтити ползва за вдъхновение документален филм от 2014 г., който разказва историята на "най-слабия футболен отбор на света" - този на Американска Самоа. Там е изпратен Томас (Майкъл Фасбендър) - провалил се футболен треньор, чиято друга опция е да остане без работа. Сега той ще трябва не само да свикне с островния живот и нрави, но и ще трябва да научи на футбол футболен отбор, който не е наясно с правилата. В някои от останалите роли са Елизабет Мос, Оскар Найтли, Каймана, Дейвид Фейн и дори самия Уайтити.

От 29 декември