До церемонията по връчването на 96-ите награди Оскар на Американската филмова академия остават месеци, но вече е ясно кой е българският филм, предложен за номинация за международен пълнометражен филм.

"Уроците на Блага“ на Стефан Командарев с “Кристален Глобус“ от Международния филмов фестивал в Карлови Вари

Триумф за българското кино

Кой е филмът, носител на “Кристален Глобус“ и с награда за най-добра женска роля

Това е "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев. Филмът вече получи голямо признание, когато на Международния филмов фестивал в Карлови Вари в Чехия през юли грабна цели три награди. Освен Голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм, "Уроците на Блага" бе отличен и за отстояване на християнските и морални ценности. Не на последно място по важност обаче е и наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева.

Във филма на Стефан Командарев тя изиграва пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама. След като остава без спестяванията си и без средства за гроба на покойния си съпруг, тя осъзнава, че няма никакъв начин да си върне парите. Но животът ѝ се преобръща, когато получава примамливо, но подозрително предложение за работа. А след него Блага, някога стриктна и честна, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Снимка 632851

Източник: 8pm / фотография: Светослав Стоянов

Освен Ели Скорчева в ролята на Блага, част от актьорския екип на филма са още Герасим Георгиев - Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов и Асен Блатечки. Стефан Командарев, освен режисьор, е и сценарист, заедно със Симеон Венциславов.

Снимка 632852

Източник: 8pm / фотография: Светослав Стоянов

Преди успеха с "Уроците на Блага" Стефан Командарев допринася към българското кино с други филми, също печелили награди. Сред тях са "В кръг", "Посоки", "Съдилището" и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде".

Оскари и как точно Академията за филмово изкуство и наука определя кой да получи така мечтаната награда

Как се определя победителят на наградите Оскар

Високите критерии на Академията за филмово изкуство и наука

У нас филмът "Уроците на Блага" ще гледаме от тази есен. Той ще открие Киномания през ноември, след което тръгва по кината в цялата страна.