Броени дни преди обявяване на късия списък за наградите Оскар, бяха обявени номинациите за наградите Satellitе. Satellitе Awards  са ежегодни награди на "Академията на международната преса" и се връчват за изключителни постижения в областта на киното, телевизията и новите медии. 

За наша голяма радост "Уроците на Блага" попада в престижната номинация за международен филм, в която категория са номинирани само седем. Останалите шест претендента са Fallen leaves (Финландия), Анатомията на едно падане (Франция), lo Capitano (Италия), Society of the Snow (Испания), The Teacher's Lounge (Германия) и The Zone of Interest (Великобритания).

"Това е огромно международно признание за нас, което изключително много ни радва", споделя Стефан Командарев след номинацията. Победителите ще бъдат обявени на 18 февруари в Лос Анджелис.

Снимка 646586

Източник: 8pm

Що се отнася до "Уроците на Блага", това е българо-немска копродукция с режисьор Стефан Командарев, който разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

“Уроците на Блага“ на Стефан Командарев - българското предложение за Оскар за международен пълнометражен филм

Кой е българският филм, предложен за Оскар

Вече е спечелил няколко награди

Филмът връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея участват познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев-Геро.

Снимка 646584

Източник: 8pm

Освен отличия на фестивала "Златна роза", филмът на Стефан Командарев получи цели три награди на престижния международен филмов фестивал в Карлови Вари тази година. Освен голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм, "Уроците на Блага" бе отличен и за отстояване на християнските и морални ценности, както и наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева.