Карло Акутис е роден в Лондон, но почива през 2006 г. на 15-годишна възраст в Монца, Италия, след като е диагностициран с левкемия. Приживе момчето прекарва голяма част от детството си в южната страна и се посвещава на дейности, свързани с разпространението на ученията на католическата църква.

Амасено, Свети Лаврентий Римски и историята около италианското село с "кървавото" чудо

Италианското село с "кървавото" чудо

Историята на едно село и неговият светец

Може би едно от най-впечатляващите неща в историята на тийнейджъра е, че папа Франциск два пъти му е приписвал чудо. Едното от тях е свързано с изцелението на студент от университета във Флоренция, който е получил кръвоизлив в мозъка след травма на главата. Още след първото чудо на Карло Акутис, при което той изцелява бразилско дете от вродено заболяване, засягащо панкреаса му, е обявен за блажен. Това се случва през 2020 г.

Освен това момчето създава уебсайтове за своята енория и училище, както и отделен уебсайт, в който да документира всяко потвърдено извършено чудо. Благодарение на отдадената си работа, Карло Акутис получава прякора "Божият инфлуенсър" след смъртта си. А делото му е продължено.

Неговият уебсайт вече е преведен на няколко различни езика и бил е използван при изложба, която е обиколила света. Животът му се помни и в родното му Обединено кралство, където през 2020 г. е почетен от архиепископа на Бирмингам. В римокатолически храм в шотландския град Мадъруел пък вече има негова статуя.

Предвид всичко това и второто чудо, което му е приписано от папа Франциск, обявянето на "Божият инфлуенсър" Карло Акутис за светец е само въпрос на време. И ако това действително се случи, момчето ще се превърне в първия канонизиран милениал (човек от поколението Y, роден в периода между началото на 80-те и края на 90-те години). Все още обаче не е ясно кога точно ще се случи това, пише BBC.

Последният канонизиран човек е Мария Антония де Пас и Фигероа, известна още като Мама Антула, живяла през XVIII век и станала първата светица в Аржентина.

Карло Акутис, чудесата на тийнейджъра и ще бъде ли обявен за светец в Италия

Тийнейджърът, който може да бъде обявен за светец

Модерни чудеса

Колкото до това пък какво се определя като чудо, за такова обикновено се приема действие, извършено отвъд възможното в природата. Такова е например внезапното изцеление на човек, който е бил на косъм от смъртта.