Има зелени плодородни долини, убежища на стари разбойници, черешови овощни градини, прекрасна биволска моцарена - и мистериозна стъкленица, за която се твърди, че съдържа много специална кръв. Амасено, малко селце, разположено в провинция Фрозиноне между Рим и Неапол, крие мистична тайна, която според местните жители поставя под въпрос законите на природата.

Селяните почитат стъкленица, за която се твърди, че съдържа кръв на светец, който редовно "участва" в това, което те смятат за "чудо".

През последните четири века всяка година, понякога дори повече от веднъж, това, за което се смята, че е кръвта и плътта на свети Лаврентий Римски, се втечнява. Превръща се от плътна, тъмна, кафеникава бучка в ярка, лъскава, рубинено-червена течност, смесена с други елементи.

"Когато кръвта стане течна, се вижда белезникаво парче от изгорялата кожа на светеца да плува, някои черни фрагменти от въглен на дъното на стъкленицата и жълтеникави мазни капчици от телесната му мазнина, които започват да се топят, смесвайки се с кръвта", казва един от местните поклонници - Фабио Марци, пожарникар, който е посветил свободното си време на изучаване на историята на реликвата и нейния феномен.

Пику да Неблина, Яномами и ще бъде ли отворен за посещения свещеният забранен връх на Бразилия

Свещеният забранен връх на Бразилия

Какво се случва с Пику да Неблина

Той уточнява, че всяко лято между 8 и 10 август се случва втечняване, след което около 12 август кръвта започва да се втвърдява отново. Точно в тези няколко дни семействата се събират, молят се и почитат светеца, като празнуват с обилни ястия и големи паради. 

Предаността към мощите на светци е сравнително често срещана в Италия, където по-голямата част от населението се идентифицира като римокатолици, но когато става въпрос за втечняване на кръв, повечето хора са по-запознати с друго "чудо".

Снимка 590977

Източник: iStock

В град Неапол кръвта на свети Януарий (обикновено) се втечнява три пъти годишно сред ликуващи тълпи и сцени на изключителен религиозен плам. Въпреки това, докато свети Януарий е пропуснал няколко повторения през вековете, свети Лаврентий Римски се е доказал като изключително точен, казва Марци. 

Загадка е как малката стъкленица, оформена като обърнат конус и държана заключена в богато украсена сребърна скиния в църквата на Амасено, си проправя път до селото, което до 1872 г. носи името на светеца Сан Лоренцо (Свети Лаврентий).

Марци смята, че стъкленицата вероятно е донесена от древни римски войници, които са от Амасено и които са станали свидетели на мъченическата смърт на светеца.

Според настоящия свещеник на Амасено - Итало Кардарили, съдържанието на стъкленицата никога не е било изследвано. Той казва, че в поклонението, което се извършва на втечняващата кръв няма "фанатизъм". "Това е част от културата и наследството на селото и никой не пита защо се случва."

Други обаче поставят под съмнение феномена и предлагат възможни научни обяснения.

Химикът Луиджи Гарласкели от Комитетът за контрол срещу псевдонауката, получава разрешение да проучи флакона  от предишния свещеник на Амасено. Той извършва експерименти върху външната част на стъкленицата през 1997 г.

Чезидио Ди Чака, Борго и Чака и как един човек успя да купи и реставрира цяло италианско село

Човекът, който купи цяло италианско село

И му вдъхна нов живот

Според него реликвата всъщност се състои от животински мазнини или желатин, може би свинска мас или лой, восъци и маслоразтворимо червено багрило, което се топи, когато е горещо. Гарласкели не е изненадан, че "чудото" се случва в най-горещия месец на лятото.

През август стъкленицата обикновено се държи заключена в скинията, която рядко се отваря. Процесът на топене може да се случва и през други летни дни или в различни часове на деня, но никой не го вижда. Освен това според него истинската кръв не се държи като веществото вътре в реликвата: тя веднага се съсирва и изсъхва.

Първата мастноразтворима червена боя, която веднага хрумна на Гарласкели и която има същия червен оттенък като съдържанието на стъкленицата и е била широко използвана през Средновековието, е "драконова кръв", растителна смола, извлечена от растения.

Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един регион с интересна история, география, език и култура

Испанският град, изгубен във Франция

Един регион с интересна история, география, език и култура

Един от начините да се докаже естеството на червения материал би бил да се анализира, разбира се. Но Гарласкели предупреждава, че това може да убие мистицизма на Амасено и "предаността на неговите хора, които виждат каквото искат да видят в тази стъкленица".

"Или го приемате като божествен знак, чрез вяра, без да го поставяте под съмнение, или не го приемайте", заключва химикът.

Снимка 590979

Източник: iStock

Ето на това се казва "чудо", казва пък Марци, който твърди, че през XIX век местен лекар е наблюдавал стъкленицата в продължение на 30 години и пише за убеждението си, че това е истинска кръв.

Стенли Тучи, Марци и италианският град, където половината население е с фамилия Тучи

Италианският град, в който половината жители имат една и съща фамилия

И кой актьор е оттам

Култът към свети Лаврентий е силно усетен дори в Канада и Съединените щати, където потомци на италиански имигранти все още почитат светеца. В Чикаго Хайтс, Илинойс, местна общност с произход от Амасено празнува празника на свети Лаврентий Римски. Програмата включва поклонение с жени, облечени в традиционни одежди от Амасено.