ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 51 минути
  • Режисьор: Рупърт Сандърс
  • В главните роли: Бил Скарсгард, FKA twigs и Дани Хюстън.
  • Бюджет: Около 50 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Гарванът" (1994 г.)

Тази година се навършват 31 години от смъртта на Брендън Лий - синът на легендарния Брус Лий.

През 1993 г. 28-годишният тогава Брендън е на снимачната площадка на филм на име "Гарванът". С ролята на Ерик Дрейвън младият Лий се надява, че най-сетне ще пробие в света на киното и Холивуд ще погледне на него като на истинска екшън звезда.

За съжаление това така и не се случва, защото поради някаква причина в една от сцените е използвано истинско оръжие и актьорът бива прострелян в корема - рана, от която по-късно в болницата умира.

Тази трагедия обаче не спира снимачния екип, който довършва филма, а в ролята на Лий за някои сцени влиза неговият дубльор. "Гарванът" излиза година по-късно, през 1994 г., и макар да не се оказва някакъв шедьовър, остава в сърцата на феновете на жанра.

Снимка 679597

Източник: Форум Филм България

През годините следват още няколко филма с различни актьори в главната роля. А сега, 30 години по-късно, по кината имаме нова версия.

Този път главната роля в "Гарванът" е поверена на Бил Скарсгард - добре познато име и лице в Холивуд. В тази на голямата му екранна любов Шели пък е изпълнителката FKA twigs.

Филмът не се придържа строго нито към този отпреди 30 години, нито към комиксите, които са първоизточникът на историята. Те са дело на Джеймс О"Бар, замесен и в написването на сценария на "Гарванът".

Снимка 679593

Източник: Форум Филм България

В комиксите О"Бар залага личната си трагична история - той губи годеницата си в пътен инцидент, причинен от пиян шофьор. Но в "Гарванът" няма пияни шофьори, а престъпна и организация, чийто ръководител е зъл във всеки смисъл на думата. Именно те са по петите на Шели, която притежава уличаваща ги информация.

Е, в крайна сметка лошите стигат до нея и Ерик, отнемат и живота им. Но понеже тази несправедливост трябва да бъде поправена, затова по-висши и мистични сили дават втори шанс на Ерик Дрейвън - за да отмъсти. И така той се впуска в неравна (поне по численост) война за отмъщение.

Снимка 679595

Източник: Форум Филм България

За съжаление не можем да кажем, че "Гарванът" е достойна нова версия на филма отпреди 30 години. Нито сценарият, нито обърканите (на моменти и лековати) сцени, нито подбора на актьорите за главните роли, нито техните изпълнения са убедителни.

Неслучайно в социалните мрежи хората се шегуват, че Бил Скарсгард като Ерик Дрейвън по-скоро им прилича на някаква версия на Жокера, изигран от Джаред Лето. Или пък на някои от рапърите от новото поколение, които залагат на множество татуировки, дори по лицето.

"Гарванът" е по кината от 23 август