Първата премиера на Народния театър за този сезон бе в рамките на програма "Апостол Карамитев" - съвременното научно фантастично представление "Съзвездия". Театърът обаче отскоро постави началото и на програма Театър+, благодарение на която ще можем да видим нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър, реализирани на българска сцена.

Радина Думанян и Ненчо Костов в „Съзвездия“ - една мистериозна игра за двама на сцената на Народния театър

Радина Думанян и Ненчо Костов в „Съзвездия“ - една мистериозна игра за двама на сцената на Народния театър

Първа премиера за новия сезон на Народния театър

Едно от съвременните представления, които Народен театър "Иван Вазов" добавя към афиша си, е черната комедия "Бебе на борда". Автор на пиесата е Кристофър Дюранг, който освен писател, е и актьор, и е сред тези, които се чувстват доста комфортно с импровизацията. И именно тя е заложена в комедийната пиеса с елементи на черен хумор.

Действието в постановката се развива на ръба на абсурда, когато младите герои се сблъскват с реалността, за която са абсолютно неподготвени. Съвсем сами и безпомощни с новороденото си бебе, те чувстват, че любовта им е под заплаха. Всичко в историята ни звучи познато, тръгвайки от типични житейски ситуации и стереотипни представи, за да ги разруши или надгради по непредсказуем начин.

Постановката се движи между реално и нереално, истинско и сънуванo, фарс и сатира, и се превръща в нещо като антология какъв не трябва да бъде младият родител. Освен това е достъпна и близка до хората с лекия си диалог, а и увлекателна, като разглежда проблемите в пародиен и наситен с хумор стил.

Колкото до финала, той е закачлив, но и предизвикателен, защото загатва въпроса - възможно ли е да не повтаряме грешките на родителите си?

Режисьор на "Бебе на борда" е Василена Радева, а актьорският квартет е съставен от Илияна Коджабашева, София Бобчева, Мартина Пенева и Боян Арсов. Преводът на текста е на Любов Костова, сценографията и костюмите са поверени на Борис Далчев, а музиката на Емилиян Гацов-Елби.

Колко абсурдна може да е реалността - комедията "Чарли в открито море" с премиера в Младежки театър

Колко абсурдна може да е реалността - комедията "Чарли в открито море" с премиера в Младежки театър

Първа премиера от специалния сезон, с който Младежки театър чества 80 години

Следващите дати за "Бебе на борда" са 19 септември; 9 и 29 октомври; 10 и 16 ноември. Повече за представлението на Народен театър "Иван Вазов" има тук.