В Италия да се наслаждаваш на живота е начин на живот. Тук храната е удоволствие, кафето е удоволствие, лежерните дни са удоволствие. А ние като туристи винаги отиваме със списък от задължителни местни специалитети, които да пробваме.

Италия, най-скъпият бял трюфел и за колко беше продаден на търг

Колко скъп е най-скъпият трюфел в света

Само за ценители

Ако сме попадали поне веднъж в кафене в Италия, значи сме виждали как местните пият еспресото - на две глътки и на крак. Това обаче далеч не значи, че го правят между другото. Консумацията на късата кофеинова напитка в малка чашка за тях е социален и културен ритуал, национално наследство, достойно за статут на ЮНЕСКО.

От земеделското министерство на Ботуша вече са изпратили своето предложение за включване на италианското еспресо към списъка с нематериално културно наследство на организацията. Ако бъде одобрено, кафе напитката ще се нареди до лова на трюфели, неаполитанската пица, средиземноморската диета и традиционната изработка на цигулка в Кремона, родното място на Антонио Страдивари.

Снимка 564026

Източник: iStock

В Италия се приготвят по около 30 милиона чаши еспресо на ден. Да изпиеш чаша кафе с приятел е преживяване, което не може да се сравни с никое друго според местните. А от Италианския институт за еспресо допълват, че то трябва да има "силен и кадифен вкус" и "лешниково-кафява до тъмнокафява пяна".

Ароматът е дълготраен с "нотки на цветя, плодове, препечен хляб и шоколад", обясняват още от институцията, създадена през 1998 г., за да опази автентичното еспресо.

В много части на Италия, предимно в малките населени места, ритуалът по пиене на еспресо е запазил своя оригинален чар. В Неапол например е прието като се ходи на гости да не носиш цветя и бонбони например, а кафе и захар. 

Снимка 564024

Източник: iStock

Първата парна машина за еспресо е създадена от Анджело Мориондо от Торино през 1884 г. патентова първата парна машина за еспресо. Но Дезидерио Павони от Милано е този, който влага достатъчно средства, за да започне масовото производство на професионални машини.

А с тяхното разпространение в 20-те италиански региона в Италия се появяват и различията в приготвянето на еспресо - на някои места е по-късно, а други - по дълго, може да е по-слабо или по-силно и да се сервира с трапезна или газирана вода, предава AFP.

Кафето и каква е тайната на съвършеното еспресо

Как две чаши еднакво еспресо да нямат различен вкус

Учените дават нова формула за перфектната чаша кафе

Днес в италианските кафета се предлага разнообразие от кофеинови напитки, но ако искаме да усетим истинския дух на мястото, трябва да си поръчаме просто едно чисто и късо еспресо и да го изпием на екс.