Когато говорим за скъпи храни, първо се сещаме за трюфелите. Тези гъби, които се отглеждат и добиват трудно, са се превърнали в символ на лукса. Особено белите, които не могат да се култивират, а растат само в естествената си среда.
Поредният екземпляр, който счупи рекордите с цената си, бе продаден на търг в Алба, Италия преди дни. Белият трюфел с тегло 830 г стана притежание на шеф Умберто Бомбана, който държи ресторанта с три звезди Мишлен 8 1/2 Otto e Mezzo - Bombana в Хонг Конг.
Сумата, който плати за него, е 117 795 долара. А скъпата гъба със сигурност ще отиде по предназначение - като добавка или главно действащо лице в гурме ястия, които впечатляват кулинарни фенове и специалисти.
An Italian white truffle weighing about 830 grams sold for 103,000 euros, or about $118,038, at an auction in the Castle of Grezancafur in Italy on Sunday. The buyer was an Italian chef. pic.twitter.com/R1L4q52CQZ
— CGTN Global Business (@CGTNGlobalBiz) November 15, 2021
Тазгодишното издание на търга за трюфели, който се провежда в старинния замък Гринцане Кавур, е 21-о подред. Никога досега обаче не е достигана цена като тази на 830-грамовия бял трюфел. Предишният рекорд е от 85 600 долара.
А една от причините е, че през 2021 г. се наблюдава невиждано поскъпване на редките гъби. Зад него стои както сухото и много топло лято в Северна Италия, където се отглеждат, така и усложнената и оскъпена дистрибуция заради пандемията, предава New York Times.
Yesterday, a Hong Kong entrepreneur bought a 830g rare white truffle at the 22nd International Auction of Alba white truffle in Italy at a high price of 103000 euros. #whitetruffle pic.twitter.com/9pxhaC9xv2
— Hello Beijing (@Margare17290884) November 16, 2021