Когато говорим за скъпи храни, първо се сещаме за трюфелите. Тези гъби, които се отглеждат и добиват трудно, са се превърнали в символ на лукса. Особено белите, които не могат да се култивират, а растат само в естествената си среда.

Old Ingledew, Skinner Auctioneers и предстоящият търг за най-старото уиски в света

Най-старото уиски в света отива на търг

И каква е историята на бутилката

Поредният екземпляр, който счупи рекордите с цената си, бе продаден на търг в Алба, Италия преди дни. Белият трюфел с тегло 830 г стана притежание на шеф Умберто Бомбана, който държи ресторанта с три звезди Мишлен 8 1/2 Otto e Mezzo - Bombana в Хонг Конг.

Сумата, който плати за него, е 117 795 долара. А скъпата гъба със сигурност ще отиде по предназначение - като добавка или главно действащо лице в гурме ястия, които впечатляват кулинарни фенове и специалисти.

Тазгодишното издание на търга за трюфели, който се провежда в старинния замък Гринцане Кавур, е 21-о подред. Никога досега обаче не е достигана цена като тази на 830-грамовия бял трюфел. Предишният рекорд е от 85 600 долара.

А една от причините е, че през 2021 г. се наблюдава невиждано поскъпване на редките гъби. Зад него стои както сухото и много топло лято в Северна Италия, където се отглеждат, така и усложнената и оскъпена дистрибуция заради пандемията, предава New York Times.