Хилари Фарам е на 81 години и има една цел - да бяга и финишира в 300 маратона. Започва, когато е на 55 години. Преди броени дни завърши и своето 175-о бягане, като казва, че маратонът в Rob Burrow Leeds е "един от най-добрите", които е правила. Изминава разстоянието му за 8:15 часа.

"Беше невероятно. Никога не съм очаквала, че ще бъде толкова добре." Пред BBC Хилари разказва колко много хора са дошли да я подкрепят по време на бягането и как това й е помогнало да премине финалната линия.

"Толкова много хора ме познават, не само бегачите, и докато тичах наоколо, хората изскачаха от тълпата, за да ме прегърнат."

81-годишната жена не крие, че тичането страшно много е помогнало на психическото и физическото й здраве. Състезателката на Horsforth Harriers казва още, че се надява да завърши мечтата си - общо 300 маратона, тъй като "има много енергия".

Разбира се, Хилари признава, че когато маратоните започнат да вървят трудно към финалната линия, помага да имаш хора, с които да си говориш и на които да разчиташ. "Винаги е трудно, по-трудно е сам, но ако имаш публика или някой, който те подкрепя, просто летиш, защото изобщо не се концентрираш върху себе си."

Pole Of Cold, Якутия, Сибир и това ли е най-студеният маратон в света

Как се тича при -53°C

Заслужен рекорд на Гинес

Изказването ѝ идва малко след като бившата звезда на ръгби лигата Роб Бъроу беше пренесен през финалната линия на встъпителния маратон от бившия му съотборник Кевин Синфийлд, след като беше бутан в инвалидна количка почти по цялото трасе от 42 км.

Двамата събират пари за благотворителни организации за болести на моторните неврони (MND) и използват специално адаптиран стол за тичане, за да се присъединят към 12 500 други бегачи в първия маратон в Лийдс от 20 години.

Маратон, Чен и китаецът, който пробяга цял маратон, докато пуши

Да пробягаш 42 км, пушейки през цялото време

На това се казва запален пушач

Треньорът по ръгби Синфийлд събира над 8 милиона британски лири за благотворителни организации на MND, откакто приятеля му и бивш съотборник в Лийдс Ринос Бъроу е диагностициран със заболяването в края на 2019 г.