Нестихващата война в Украйна предизвика силна вълна от подкрепа от страна на актьори, музиканти и артисти, отдадени на всякакъв вид изкуство. А сега и една легендарна група прави своето изненадващо завръщане след близо 30-годишна пауза. Pink Floyd не просто искат да изразят подкрепата си към украинския народ, но зад вдъхновението си за нова песен признават, че стои един специален човек.

Дий Снайдер, Queen и Пол Роджърс, Бон Джоуву, Стинг и позицията на рок музикантите към войната в Украйна

И рокът срещу войната в Украйна

Когато с музиката си отправяш послание за мир

Той се казва Андрий Хливнюк и е част от украинската група Boombox. Изпълнението му на народната песен "Червона калина" пред киевската катедрала "Св. София", облечен в пълно военно снаряжение, трогнало искрено китариста Дейвид Гилмор.

На музиканта от Pink Floyd веднага му хрумва да се събере с останалите членове на групата и заедно да осъществят запис, в който да включат част от видеото на Хливнюк.

Така създават песента "Hey, Hey, Rise Up", с вокали и на украинския музикант.

В клипа виждаме как групата записва парчето, на фона на украинското знаме и докато се прожектира видеото на Хливнюк. Кадрите, които пък показват пострадали от войната украински граждани, няма как да не ни повлияят най-емоционално.

А песента, разбира се, има повече от благородна мисия. Създадена е с благотворителна цел и със събраните средства ще бъдат подпомогнати украинци, пострадали при нахлуването на руската армия в страната им.

Самият Дейвид Гилмор споделя, че всички от Pink Floyd, както и мнозина други хора, са също притеснени и дори ядосани, че подобни насилствени действия се случват в съвременността ни. И то в една независима, мирна демократична държава, в която хора се избиват от една от големите световни сили.

Хосе Андрес, World Central Kitchen, войната в Украйна и защо готвачът със звезди Мишлен храни бежанци

Обвиненията на един готвач към лидерите на света

И какво прави в Украйна

"Надявам се песента да получи широка подкрепа и публичност. Искаме да съберем средства за хуманитарни благотворителни организации и да изразим подкрепата си към Украйна. И по този начин да покажем, че по-голямата част от света също е на мнение, че е напълно погрешно държава, която е суперсила, да нахлуе в независима демократична страна, каквато е Украйна."