Тенденцията младите хора да напускат малките населени места и да търсят по-добри условия за живот и развитие в големите градове и в частност София, не е от вчера и днес. Но все повече стават и тези, които решават, че градските условия не са това, което искат, търсейки по-близък досег с природата.

Ботаническа градина "Борика" и Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София

Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София

Пролетта е идеалното време да я посетим

Нено и Кристина Костови са точният пример. Двамата водят двойствен живот, разделен между технологичния свят и боровинковата им ферма Roseberry Farm.

Нено е разработчик и от 12 години е в IT сферата, като именно негова е била мечтата и идеята за боровинките. "Нуждата от досега с природата, свободата да бъдеш навън, и страхотното чувство да видиш реално какво си сътворил с ръцете си и още по-якото да получиш супер зареждаща обратна връзка от клиентите", са нещата, които са го накарали да се впусне в отглеждането на малките сини плодчета.

Снимка 678099

Източник: Личен архив

Колкото до Кристина, в момента тя е по майчинство и има две големи задачи. "Освен с отглеждането на нашата малка "боровинка" Коста, се занимавам изцяло с фермата и по-точно с направата и реализацията на продажбената стратегия за боровинките за тази година."

Но извън фермерството тя е проектов мениджър и ръководи екип от 17 души, разпръснати из цял свят. "Занимаваме се с анализи и автоматизиране на данни. Много технична, креативна, корпоративна, но и много динамична работа, която лично на мен много ми допада."

Снимка 678100

Източник: Личен архив

Не е трудно да видим контраста между тези два свята, но самата Кристина смята, че именно тези различия я допълват.

Преди три години Нено и Кристина решават да действат и така се ражда Roseberry Farm. Фермата е разположена в едно малко село на име Осетеново и това не е никак случайно, защото именно то е родното място на Нено.

А както самата Кристина ни казва: "Неговият корен е адски силен, та затова и фермата е създадена и ще се разраства именно там".

Три години по-късно най-важният урок, който Нено е научил за отглеждането на боровинки, е, че те са като малко дете. "Искат внимание, грижа и рано или късно ще ти се отплатят", допълва още той.

За Кристина урокът се изразява в умението да се фокусират и подредят приоритетите си правилно. "Когато правиш нещо, ако не си фокусиран, целеустремен и постоянен, няма как да успееш", разяснява тя.

Колкото до началото, да, то е било трудно и предизвикателно. И двамата са единодушни, че за да вдъхнат живот на Roseberry Farm, им е коствало много време и пари. Освен това, ограничения и много физическа работа, ако питаме Нено.

Но ако попитаме Кристина, тя ще ни каже, че да работи с любимия си също е било голямо предизвикателство. "Когато човек работи с мъжа до себе си, със семейството си, нещата никога не са просто бизнес и емоцията, която се вкарва, е голяма. То е всичко или нищо, което понякога пречи, тъй като човек трябва да се абстрахира от това в работния процес."

Снимка 678098

Източник: Личен архив

Един техен ден, разделен между работата, отглеждането на дете и фермата минава изключително динамично и в това едва ли има и боровинка съмнение.

Но колкото и неусетно бързо да минават дните, в края им Кристина и Нено се чувстват удовлетворени от свършената работа.

Разкажете ни малко повече за боровинките и само тях ли отглеждате в Roseberry Farm?

Във фермата имаме и маслодайни рози. А боровинките отглеждаме в саксии, защото те имат нужда от почва с определено pH. Конкретно за тях то трябва да е с кисела реакция.

Ето защо в саксията има кисел торф и агро перлит, които задържат влагата. Отглеждаме пет основни сорта - Duke, Patriot, Chandler, Bonus и Brigitta Blue. Както и още близо 20 с тестови цели за бъдещо разширение.

Как човек може да си поръча боровинки от Roseberry Farm?

Най-сигурният начин е просто да ни следвате във всички социални мрежи, за да получавате известия, когато сезонът ни започне. Освен това, винаги може да посетите сайта, за да видите дали сме започнали продажбите, или не.

По какво си прилича и по какво се различава работата в IT сферата и тази във фермата?

Кристина: Според мен повече се допълват, отколкото се различават. Казвала съм го много пъти, определящо за един човек е средата със сигурност. Но и още по-яко е, когато човек има възможност и започне реално да променя той самият средата, в която се намира.

Аз имах щастието и късмета да израсна и да се развия в страхотна среда, такава каквато те кара да искаш да постигнеш, научиш, видиш и преживееш все повече и повече неща. Това ме доведе и до позицията, на която се намирам в IT сферата. Лично за мен - успешна позиция, изпълнена с много предизвикателства. Не толкова заради техническите неща, с които се сблъскваме ежедневно, а по - скоро заради това, че работя с хора от различни страни, с различни култури и история.

Това ме кара да съм хамелеон в комуникацията ми с тях, както и с хората от различните екипи, на различни длъжности. Същото е и с фермата, и селския живот - човек трябва да е "хамелеон" с хората, с които работи, които наема, и които го наемат.

НО! В основата е едно - човек винаги трябва да се отнася с отсрещния като с Човек с главно "Ч". Защото преди всичко сме хора. А с хора... и Човеци се живее тоя живот.

Мони и Цецо от Boho Soulz - да замениш Канада с българско село и да ремонтираш сам мечтания дом

Да зарежеш Канада, за да заживееш на село (и да викаш Неволята)

Мони и Цецо от Boho Soulz за кемперите, за селските къщи и за копаенето на 40-метров дренаж

Нено: По какво си приличат: трябва да имаш много добро менажиране на времето, защото задачите са много и всички са за вчера и на двете места. По какво се различават - на едното място товариш повечко "мозъчето", ако имаш такова, на другото - тялото.

Какво сте замислили в бъдеще за Roseberry Farm?

Вълнуващи неща като: разширяване на площите, както за розите, така и за боровинките. Нови сортове боровинки, отворени врати, още по-различни продукти и още интересни неща, но за тях като им дойде времето.