У нас може вече и да замириса на пролет, но топлите и слънчеви дни са мираж през голяма част от годината в някои страни, като скандинавските. 

За да преживеят зимата и всички промени в настроенията (все в негативна посока) по време на тези месеци, датчаните прилагат един начин за шокиране на телесното с цел възстановяване на емоционалното.

Терапията с ледена вода срещу депресията е все по-разпространена в страната, а и в цяла Скандинавия. Може да ни звучи нелогично, когато навън е студено, да се "изненадваме" с още по-голям студ, вместо с гореща вана например, но датчаните ни гарантират търсения резултат.

Снимка 469878

Източник: iStock

А той, най-кратко казано, е - подобряване на настроение и на усещането за щастие. Заниманието, което се практикува от поколения, повишава и усещането за принадлежност към общност, което също закърнява, ако прекарваме по-голямата част от времето вкъщи на топло.

Много популярни в Дания са местата, където има басейни със студена вода, както и горещи джакузита. Контрастът между температурите ни кара да се чувстваме отново живи, кръвта се раздвижва и желанието за живот се възвръща, пише BBC.

Снимка 469877

Източник: iStock

Най-натоварените месеци са от ноември до април, когато слънчевата светлина е прекалено малко, а депресираните хора - прекалено много. Затова местните си доставят редовно "ендорфинов удар", скачайки от горещата в ледената вода.

Как думите издават, че сме в депресия

Как думите издават, че сме в депресия

Крайните изказвания подсказват проблем

Разбира се, този метод за доставяне на щастие не е научно доказан, а лекарите предупреждават, че може да бъде и опасен за здравето, особено ако имаме сърдечни проблеми. И у нас има места, където може да изпробваме датския подход, но трябва да бъдем внимателни, за да не се "шокираме" прекалено.