В момента над 300 милиона души по света са в депресия. Това е с 18% повече от 2005 г.

Много неща в поведението на човека в депресия разкриват състоянието му. То се отразява и на почти всички аспекти от неговия живот - как се движи, как стои, как спи или общува с хората.

Ново проучване добавя още едно парченце към сложния пъзел на депресията. Сега учените са установили и каква е връзката между нея и думите, с които страдащите си служат.

Снимка 456327

Източник: iStock

За целта са използвани компютърни алгоритми и бази данни с изразните средства и думите на хора, страдащи от депресия, включително и тези на известни артисти, като Кърт Кобейн от Нирвана, за които е известно, че също са били жертва на заболяването.

За никого не е изненадващо, че хората с депресия използват по-често думи, натоварени с негативен смисъл, като "тъжен", "самотен" и "нещастен". Но по-добър индикатор за депресията се оказала много по-честата употреба на думи в първо лице, единствено число - "аз" и "мен". Това показва, че те са се фокусирали болезнено върху себе си и се изолират от всички останали.

Снимка 456328

Източник: iStock

За хората в депресия е характерно непрестанното премисляне на даден проблем и връщането към него отново и отново, както и социалната изолация. Но все още не е ясно дали хората, които страдат от депресия, се фокусират върху себе си заради нея, или просто хората, които са фокусирани върху себе си, развиват депресия заради това.

Учените са установили, че хората в депресия виждат света в черно и бяло. Те използват крайни думи - и това е най-силният индикатор, че човекът страда от заболяването. Често употребявани са думи като "винаги", "никога", "напълно". Те са характерни дори за възстановилите се от депресия.