През изминалата седмица в мрежата се появи проучване на екип от руски, китайски и немски учени, което разкрива, че на територията на Чернобил виреят специален вид гъбички, които биха могли да са от полза на астронавтите в Международната космическа станция и не само.

Става дума за вид на име Cryptococcus neoformans, който е известен на учените още от края на XIX век и се слави със способността си да се храни от радиация.

Този вид гъбички съдържа много високи нива от веществото меланин, което отговаря за пигментация на кожата ни, като меланинът също така има свойството да поглъща радиоактивни лъчения.

Снимка 465735

Източник: iStock

Меланинът абсорбира радиацията и дори я превръща в енергия, чрез която гъбичката расте и се развива, по начин, подобен на фотосинтезата.

Самата гъбичка може да опасна за хората, особено за онези, които имат по-слаба имунна система.

В същото време обаче високите нива на меланин в Crptococcus neoformans биха могли да са от полза на човека в определени ситуации, казват учените, и по-конкретно на астронавтите.

Снимка 465736

Източник: iStock

Според данните на настоящото изследване, публикувано в журнала Plos One, извлеченият от гъбичката меланин би спомогнал за създаването на противорадиационен крем за астронавти, който би намалил радиацията, която те поемат, докато са в космоса.

Радиацията, радиацинното излъчва и какво причинява на тялото ни

Какво причинява радиацията на тялото ни

Факти за лъчевата болест

Учените дори допускат, че подобно мазило би имало животоспасяващо значение при овладяването на ядрени бедствия на земята, като това с Чернобил.