Banksy е не само един от най-известните графити художници на нашето съвремие, но и опредлено най-любимият ни. Той непропуска възможност да провокира обществото, като показва ясната си позиция по много политически и социални въпроси както най-добре може - чрез изкуството си.

Banksy, Венеция и нова провокация от художника

Поредна провокация от Banksy

Кой поставя под прицел този път

Нагледем пример за посланията, които се стреми да отправя, е и последното му видео, което се появи в Instagram профила на художника.

Новото "произведение на изкуството" на Banksy е от квартала на бижутерите в Бирмингам и този път е посветено на тежката съдба на бездомниците. Виждаме бездомник, седнал на пейка с всичките свои вещи до себе си, който очевидно се готви да нощува там. Когато камерата се отдалечава, на стената се виждат и сребристи северни елени, които създават илюзорната представа, че бездомникът е в шейна (като дядо Коледа), а багажите му са подаръци.

"Бог да благослови Бирмингам. През 20-те минути, в които снимахме Райън (човекут, който играе бездомника във видеото), минувачи му дадоха гореща напитка, два шоколада и запалка, без да е поискал нищо", пише под клипа.