Banksy е един от най-известните графити художници на нашето съвремие. Превърнал уличното си изкуство в начин на протест, той се подиграва на опитите то да бъде използвано с търговска цел. Не пропуска и възможност да провокира обществото, като показва ясната си позиция по много политически и социални въпроси както най-добре може - чрез изкуството си.

Типичен пример е и последната му проява. Художникът качи видео в Instagram профила си, придружено с текст: "Подреждам щанда си на Венецианското биенале. Макар да е най-голямото и най-престижно събитие в света, по някаква причина никога не съм бил канен."

На клипа се вижда как човек, приличащ на многото други художници по улиците на Венеция, излага инсталация от няколко картини. Заедно, те създават образа на огромен круизен кораб, заобиколен от малките венециански гондоли и още няколко архитектурни символа на Венеция като моста Риалто и кулата "Сан Марко".

Впечатление прави и името на инсталацията "Венеция в масло", което може да бъде тълкувано по няколко различни начина, тъй като думата oil на английски означава както "масло", "олио", "маслена боя", така и "петрол", "гориво" и т.н...

Видеото от профила на Banksy показва, че макар повечето случайни минувачи (италианци) да са видимо заинтригувани от творбата, местните полицаи, карат "изложителя" да прибере "щанда" си, защото няма разрешително за него. Човекът събира произведението си, но докато си тръгва, на заден план в далечината се вижда приближаващият огромен круизен кораб...

Banksy подкрепи протестиращите в Лондон с нова рисунка

Banksy подкрепи протестиращите в Лондон с нова рисунка

Има известни съмнения дали това действително е Banksy