До края на 2022 г. остава още малко време. А в последния й месец, съвсем традиционно за коледните празници, излизат няколко от дългоочакваните за цялата година кино заглавия. Ето тези от тях, които бихме гледали с кеф.

"Брутална нощ"

Още днес може да влезем в коледно настроение, благодарение на обичайния "коледен" филм, който няма как някой някъде да не снима и пусне точно през декември. Този обаче не е толкова обичаен, защото ще видим белобрадия старец в друга светлина. Той тъкмо е приключил раздаването на подаръците в дома на заможното семейство Лайтхаус, когато банда въоръжени нахлуват в къщата с идеята за бърз и голям удар. И тогава Дядо Коледа показва истинското си лице, което съвсем не е онова, което очакваме.

От 2 декември

"Семейство Фейбълман"

Също от днес на екран е последният филм на Стивън Спилбърг. Не бива да очакваме зрелища от сорта на "Челюсти" или "Война на световете". Защото това е най-личният филм на режисьора, който спокойно можем да определим като автобиографичен. Виждаме историята на малкия Сами Фейбълман, който израства в Аризона и Ню Джърси в годините след Втората световна война, с увлечение по киното, с камера в ръка и с подкрепата на артистичната си майка. В ролите ще видим Мишел Уилямс, Пол Дейно, Сет Роугън, Габриел Лабел.

От 02 Декември 2022

"Идиотският триъгълник"

Който е гледал "Квадратът" на Рубен Йостлунд, едва ли има как да го е забравил. Сега шведският режисьор избира друга геометрична фигура, за да подложи на поредна брутална дисекция съвременното общество. Двойка модели получават възможност да прекарат няколко дни на супер луксозен круиз на яхтата на свръх богати хора. Безкрайното пиршество бива заменено от абсурдно състезание по оцеляване, когато корабът се разбива на безлюден остров.

От 2 декември

"Нейната дума"

Филмът на Мария Шрейдър, която стои зад хитовия Unorthodox на Netflix, разказва истинската история на разследващите журналисти от New York Times Меган Туи и Джоди Кантор, които разказват за сексуалното насилие в Холивуд. С много усилия и с постоянна заплаха за кариерата, и сигурността си, двете успяват да разобличат Харви Уейнстийн. В главните роли са Кери Мълиган и Зоуи Казан, а в някои от останалите - Патриша Кларксън, Саманта Мортън, Ема O'Конър.

От 9 декември

"Аватар: Природата на водата"

Голямото завръщане на Пандора предстои малко преди Коледа. Тогава най-после, след 15 години чакане, че получим продължението на епоса на Джеймс Камерън "Аватар", чието действие пък ще се развива около десет години след събитията в оригиналния филм. Тогава на планетата се завръща стара заплаха, а Джейк Съли, Нейтири и децата им ще трябва да направят всичко, за да спасят не само себе си, но и Пандора.

От 16 декември

"I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън"

Преди около два месеца видяхме първи трейлър на биографичния филм за покойната Уитни Хюстън, а ето че дойде и времето да гледаме и самия филм. Той ще хвърли повече светлина върху съдбата на соул дивата, като проследи живота й от детството й през откриването й от музикалния продуцент Клайв Дейвис до зенита на славата й. В ролята на Уитни Хюстън е Наоми Аки, но феновете на музиката й могат да са спокойни - гласът на песните във филма е на самата Хюстън.

От 23 декември

"Котаракът в чизми 2"

Познаваме Пуф от филмите за Шрек и вече сме паднали в плен на чара му. Сега обаче дръзкият котарак се завръща със самостоятелно приключение, което обаче има сериозна цел - той е изгубил осем от деветте си живота и се надява походът му в Тъмната гора да му помогне да открие митичната Звезда на желанията. За това ще му помагат някогашната му противница Кити Лапичката, както и досадни, но жизнерадостен помияр Перо. А Тъмната гора е пълна с недоброжелатели, които не се интересуват от това, че котаракът е само с един-единствен останал живот.

От 23 декември