Аргановото масло е основен маркетингов коз на много козметични компании и има причина това да е така. Маслото, извлечено от аргановото дърво, е един от най-добрите хидратанти на пазара за кожа, който прави чудеса и с вида на косата ни.

Маслото от жожоба, подхранване, хидратиране и други ползи за кожата от растението

Маслото от жожоба - еликсир за кожата

Достъпен и ефикасен продукт от природата

Органичното арганово масло доказано действа подмладяващо на кожата и може да бъде използвано в борбата с различни дерматологични неразположения.

Богато е на полезни мазнини и витамин Е, но от доста време се чудим какво налага да е до шест пъти по-скъпо от какаовото или кокосовото масло?

Тези смели кози не се притесняват от бодлите на аргановото дърво.

Източник: iStock

Тези смели кози не се притесняват от бодлите на аргановото дърво.

Истината е, че аргановото дърво расте предимно в горещината на Мароко, плодът му е доста малък, а традиционното извличането на масло - доста трудно.

За капак на всичко дървото е покрито с остри тръни, които правят брането още по-трудно и болезнено.

Формите на самото дърво и плодовете му наподобяват тези на маслините, а най-ценното при аргана е ядката. След като се отдели от плода, тя се пече, а след това се отваря с помощта на камък или друго самоделно средство.

Снимка 388460

Източник: iStock

Така стигаме до семката, затворена в твърдата ядка, която е и източникът на масло.

Семката от аргановия плод трябва да се натроши на фин прах и да се смеси с вода, след което започва и трудната част - мачкане и миксиране с ръце, докато се получи подобна на пластилин паста.

Снимка 388461

Източник: iStock

След това са нужни чифт доста силни марокански ръце, които добре да намачкат сместа и да изстискат ценното масло от получената паста.

Последната част на процедурата е доста по-тежка от брането на бодливо дърво под пустинен слънчев пек, но пък печалбата е също толкова задължаваща.