Идеята за Големия брат, който наблюдава всичко и всички, се ражда още през 1949 г., когато Джордж Оруел пише предстоящата си тогава книга "1984".

Мария Касимова-Моасе, "Близки срещи със смесени чувства", Storytel и какво е да изчетеш на глас собственото си произведение

Мария Касимова-Моасе: Прекрасно е чувството да се върнеш в собствения си свят отвън, като гост

Какво е да изчетеш на глас собственото си произведение

Но днес неговият свят на смъртоносна диктатура е по-актуален от всякога. Или поне според Storytel, които през 2022 г. решават да направят "1984" по-въздействаща от всякога. Постигнали са го с нов вид аудиопреживяване, което потапя слушателя в антиутопичната история и чрез сетивата.

Снимка 586096

Източник: Storytel

За разлика от традиционните аудиокниги, които обикновено са озвучени от един глас, "1984" е по-специална. Адаптацията на романа за този формат е създадена от продуцента и режисьор Кейт Джоунс - професионалист с повече от 20-годишен опит в създаването на аудиодрама, подкасти и аудиосъдържание.

"1984" е и първата глобална аудиодрама на Storytel от този нов тип и наистина е специална - озвучена е от цели седем български актьори, сред които Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов.

Именно чрез техните въздействащи гласове в комбинация със звукови ефекти, диалог и специални технологии, слушателите усещат и възприемат по нов начин историята за съпротивата, страстта и силата на човешкия дух, която Оруел разказва в "1984".

Снимка 586098

Източник: Storytel

И всеки, който слуша, би се запитал: "Това не звучи ли познато?" А подобна реакция изобщо не би била странна. Както и самите Storytel казват - няма как да сме сигурни дали 1984 г. вече ни е подминала, или пък тепърва предстои. Защото макар и историята да спада към жанра научна фантастика, в съдържанието ѝ има немалко прилики с толкова аспекти от съвременния ни свят.

Снимка 586095

Източник: Storytel

Вдъхновени от точно това наблюдение Storytel се спират на пророческото "2022 звучи като 1984" за послание на премиерата на аудиокнигата. Според тях сред антиутопичните теми на Оруел като фалшивите новини, наблюдението и изолацията, са вече познати ни феномени, които са стряскащо реални и в нашето време.

Ружа Игнатова, "Изчезналата криптокралица", "Жената, която измами света" и най-търсената жена от ФБР

Какво научаваме за изчезналата Ружа Игнатова

На "криптокралицата" са посветени книга и аудиопоредица

И тъкмо заради актуалното си звучене, "1984" е книга, която заслужава да се превърне в едно съвсем ново аудиопреживяване. А и България е една от десетте държави в света, където историята на Оруел може да бъде чута в момента.