Емблематичният и успешен певец обикновено се смята за най-трудния за заместване член на всяка една група. А когато става дума вокалист като Брус Дикинсън, това, оказва се, е задача невъзможна.

Iron Maiden, "The Number of the Beast" и 41 години от създаването на албума, който е и първи с емблематичния вокалист Брус Дикинсън

Кoe превърна албум на Iron Maiden в емблематичен за рок и метъл музиката

41 години от появата на "The Number of the Beast"

И когато Дикинсън напуска Iron Maiden в началото на 90-те години на миналия век, сред почитателите на хеви метъла остава огромна празнина.

Брус се присъединява към Iron Maiden през 1981 г. и е фронтмен на групата в седем поредни албума. Докато не взема решението да се отдаде на солова кариера. Последното изпълнение с колегите му е на 28 август 1993 г., в Лондон, издадено по-късно като концертно видео със заглавие "Raising Hell".

Това е едно от най-уникалните представления на метъл легендите. В в него участва илюзионистът Саймън Дрейк, който "убива" Брус на сцената - което символизира смъртта на прочутата първа ера на Iron Maiden с Дикинсън като фронтмен.

В автобиографичната си книга "За какво служи този бутон", издадена през 2017 г., Брус Дикинсън разказва за последните си дни в Iron Maiden. "Прибирахме се у дома след турне и това беше поредният самодоволен успех. Бях се опитал неведнъж да изразя загрижеността си относно качеството на звука и продукцията на нашите албуми и липсата на честна критика в групата. Но всички ме изгледаха така, сякаш съм си изгубил ума. Мисля, че бавно се движехме към творческо изчезване."

Тогава певецът осъзнава, че е време да напусне Iron Maiden, пише Loudwire.

Дикинсън е заменен от Блейз Бейли, който официално се присъединява към бандата през 1994 г. Двата албума, които са издадени с него бележат продължителен спад в успеха на британските метъл ветерани. Гласът му е доста по-различен от този на Дикинсън и e радикално отклонение от това, с което феновете са свикнали.

Брус има по-голям успех. Соловата му кариера е добре приета по целия свят. Още през 1990 г. той издава "Tattooed Millionaire", в който по забавен начин се усещат рок влияния от 70-те години. Неговият наследник, странно озаглавеният "Balls to Picasso" от 1994 г., е по-сериозен опит за самостоятелен албум. От него произлиза красивият акустичен хит "Tears of the Dragon", най-известната песен на музиканта.

Black Sabbath, Asking Alexandria, Slipknot - три от най-откачените истории на метъл банди по време на турне

3 от най-откачените истории на метъл банди

Шеметни години по време на турнета

Следват "Skunkworks" през 1996 г., "Accident of Birth" и "The Chemical Wedding" - които с основание се нареждат сред най-добрите метъл албуми, съответнo през 1997 и 1998 г.

Въпреки успеха си обаче Брус Дикинсън все пак се завръща в Iron Maiden. Това се случва през 1999 г. и оттогава съставът на групата е непроменен. И утвърждава статута си на най-велика метъл банда в света.