На 22 март, в далечната 1982 г. се появява един от най-емблематичните албуми в историята на хеви метъл музиката. "The Number of the Beast" е запис, който не само изстрелва Iron Maiden към големите световни сцени и светлините на ярките прожектори, но и приветства новия вокалист - Брус Дикинсън.

Iron Maiden и колко изкарват от турнета

Колко печелят Iron Maiden от турнета

Кой води класацията за приходи от продадени билети само от един концерт

Всъщност не толкова издаването на албума, колкото новото попълнение в лицето на Дикинсън за кратко време превръща британската формация, до момента с два студийни записа, в група в истинския смисъл на думата.

Брус се присъединява към Iron Maiden в момент, в който групата, макар и сравнително наскоро създадена, вече преживява първата си по-сериозна криза. След втория студиен албум Killers oт 1981 г., основателят и идеолог Стивън Харис, който е и бас китарист, е до голяма степен изчерпан в своите музикални идеи. И точно тогава се появява Брус Дикинсън, който влива нова сила и енергия в сформираната банда.

Освен принос към музиката и текстовете на песните, в "The Number of the Beast" Дикинсън въвежда и един нов, специфичен начин на пеене. Характерният му маниер често е определян като като "един от най-свирепите хеви метъл писъци в историята", който и до ден днешен никой не е успял да повтори.

Всичко това оформя перфектния албум. Още повече, че негов продуцент е известният в онези години Мартин Бърч, работил с големи групи като Deep Purple. Самият Бърч неведнъж е споделял, че при записите на "The Number of the Beast" е почувствал, че се случва "нещо наистина съдбовно" - така както и при направата на култовия албума на Deep Purple - "Machine Head".

Любопитно е, че така нароченото "число на дявола" - 666, по някакъв начин е повлияло на хората, стоящи зад направата на албума. Звучи повече като мит, но всъщност е истина, че продуцентът Бърч претърпява автомобилна катастрофа, а глобата за нанесените щети възлиза точно на 666 паунда.

За създаването на едноименната песен от "The Number of the Beast" Стив Харис е получил вдъхновение от хорър филма Damien: Omen II и от лиричните идеи, заложени в поемата на шотландския поет Робърт Бърнс - "Tam o' Shanter".

И докато текстът просто възкликва, че "666 е числото на звяра", религиозни групи, предимно в Съединените щати, организират редица протести и дори публично изгорят записи на Iron Maiden, обвинявайки ги в сатанизъм.

Кои са най-богатите хеви метъл вокалисти

Кои са най-богатите хеви метъл вокалисти

Кой каза, че хеви метълът си отива

Известният речитатив пък, с който започва песента е зает от "Книгата на Откровението"- последната книга от Новия завет. Първоначално музикантите от Iron Maiden канят за него американския актьор Винсънт Прайс, известен с участието си във филмите на ужасите. Той обаче иска твърде висок хонорар, така че те се спират на не толкова популярния, но също толкова зловещо звучащ британец Бари Клейтън, пише Loudwire.