Вече имаме научно обяснение на неистовото си желание да се преселим някъде на топло и слънчево по време на дългите зимни месеци. Недостигът на витамин D, който си набавяме основно от слънчевите лъчи, води до отслабена памет, познавателни способности и отключва всякакви умствени заболявания, включително и шизофрения.

Изводите са на д-р Томас Бърн от Университета в Куинсленд, който подложил на експеримент няколко здрави възрастни плъха. След като намалил количеството витамин D, който приемат, той установил отражение върху работата на периневронните мрежи в хипокампуса. Те са като скафандър за мозъка и осигуряват връзките между невроните в него.

Снимка 410370

Източник: iStock

Витамин D е мастноразтворим витамин, познат и под името калцитриол. Прием на по-голямо количество от него намалява риска от рак на дебелото черво, панкреаса, белите дробове, както и от рак на гърдата. На базата на тези данни много лекари настояват за увеличаване на препоръчителната дневна доза. Друг техен аргумент е, че използването на слънцезащитни продукти намалява образуването на D.

Тъй като витамин D се синтезира под действието на слънчевите лъчи, през студените месеци много хора страдат от недостиг. Общопрактикуващият ни лекар може да ни посъветва какво количество ни е нужно на ден. Много експерти вярват, че дневен прием от 1000 до 2000 единици (25-50 микрограма) от различни източници (слънце, диета, добавки) е това, което осигурява оптимално здраве. Други държат да се спазва актуалната препоръка от 400 единици (10 микрограма) за възрастни между 20 и 65 години.

Снимка 343255

Източник: iStock

Как да си набавим достатъчно витамин D? Достатъчно е откритите части на тялото ни да са изложени на слънце от пет до 30 минути на ден. В храните той се съдържа в сьомгата, рибата тон, яйцата, киселото и прясното мляко.