20-годишен студент от Брюксел имал навика да приготвя всичките си ястия за седмицата в неделя, за да спести време и ток. В петък било ред да изяде приготвените пет дни по-рано спагети с доматен сос, които били прибрани в пластмасова кутия на стайна температура. 10 часа след вечерята той е починал в съня си.

Снимка 246726

Източник: iStock

Аутопсията на младежа показала некроза на черния дроб, което означава, че органът му просто е престанал да работи, както и остър панкреатит. Причината за тези симптоми, довели до смъртта му, е бактерията Bacillus cereus, развила се в петдневните му спагети.

Някои щамове на бактерията са опасни за хората и причиняват т.нар. синдром на пържения ориз, тъй като бактериите са изолирани от пържени ястия с ориз, съхранявани при стайна температура в продължение на часове.

Снимка 307698

Източник: iStock

Заразяването с Bacillus cereus става след консумация на храни, съдържащи бактерията, а инкубационният период е кратък. Симптомите са водниста диария, силни коремни болки, гадене или повръщане. Диагнозата се поставя с микробиологично изследване. При най-малки съмнения, че може да сме заразени, трябва да потърсим медицинска помощ. И по възможност да не ядем застояли храни.