Михал Кицински е прекарал 18 години от живота си в разработването на компютърни игри и развитието на голям списък технологични продукти.

Водел е типичния за XXI век живот - работа от сутрин до вечер, срещи с хора и бизнес партньори, партита и много, много седене пред най-различни екрани.

Преди няколко години обаче Кицински получава обаждане от близък приятел, който го кани да замине с него за Тайланд, където в продължение на 10 дни заедно да се подложат на курс по Випасана медитация.

Просто ей така, Кицински приема предложението, без да мисли много, и се впуска в приключение, което променя живота му из основи.

Снимка 447291

Източник: Mudita

По време на 10-дневния курс, който включва ставане в четири сутринта и по 10 часа медитация всеки ден, технологичният предприемач преживява своеобразно "просветление", което го кара да се отврати от живота, който е водел до този момент.

Най-големите му прозрения са свързани с пристрастяването ни към технологиите и шумът, който те внасят в съзнанието ни.

След като се връща от Тайланд, Кицински решава да се освободи от смартфона си, да си наложи режим на ежедневна медитация и да създаде телефон, който би пасвал на новия му стил на живот.

Така се раждат компанията Мudita и идеята за телефона Pure - малък и семпъл телефон, максимално ориентиран към съхраняването на здравето на човек.

Снимка 447289

Източник: Kickstarter

Кицински стартира кампания за набиране на средства за създаването на Pure, която в рамките на само няколко дни набира два пъти повече, отколкото е била първоначалната цел.

Телефонът е с екран с електронно мастило, подобно на това в Amazon Kindle, което го прави безвреден за очите и мозъка.

Няма антена за интернет и не излъчва каквито и да е вредни честоти.

За сметка на това пък има таймер за медитация и разполага със специално създадена, преднамерено семпла, оперативна система.

Снимка 447290

Източник: Kickstarter

Телефонът е направен от висококачествени материали и е с доста приятен, минималистичен дизайн.

Първоначалните 600 бройки на Pure вече са почти разпродадени, което означава, че по света определено има хора, които на драго сърце биха се разделили със смартфона си.

Цената му в Kickstarter е 295 долара, а при официалното си излизане на пазара през април 2020 г. ще струва 369 долара.

Това е много повече, отколкото някои хора биха дали дори за смартфон с голям екран и екстри. Идеята тук обаче е, че Pure е не просто поредният семпъл телефон, а символ на статус и лайфстайл за хора, които поставят здравето си на първо място.