Последните дни бяха доста динамични за Huawei, след като санкциите на американското правителство срещу компанията доведоха до разклащане в отношенията между Google и китайската марка.

Google, Android, Huawei и спират ли с ъпдейтите за смартфоните на китайския производител

Google и Android спират с ъпдейтите за Huawei

Това е огромен удар за компанията и милионите й потребители

Google даде 3-месечна отсрочка на Huawei, но възможността собствениците на Huawei устройства да останат без достъп до услугите на Google и Android все още е доста реална.

САЩ, Huawei и каква отсрочка даде страната на китайския производител

САЩ даде 3-месечна отсрочка на Huawei

Успокоение за настоящите потребители на китайския производител

Вчера обаче стана ясно, че азиатския гигант се подготвя от доста време за подобен развой в отношенията си с Google и САЩ и работи по собствена операционна система, която да замести Android.

Според появили се в мрежата вътрешни за компанията комуникации обаче, става ясно, че от Huawei все още не са готови със системата, върху която се работи от 2012 г. насам.

От Android Police съобщават, че софтуерът на Huawei ще е съвместим с приложенията за Android и ще представлява унифицирана операционна система, която ще може да работи с всички телефони, компютри, таблети, телевизори и часовници на китайската марка.

От Huawei пък казват, че новият OS ще бъде задействан само в случай, че 3-месечната отсрочка на Google не доведе до изгодна за всички страни договорка, позволяваща на Huawei да продължи напред с Android.